Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна та ЄС почали переговори щодо ленд-лізу - ОПУ

23 квітня, 10:34
Фото Reuters

Україна веде перемовини з представниками ЄС щодо ленд-лізу від європейських партнерів, повідомив заступник керівника Офісу президента України Андрій Сибіга у спільному ефірі телеканалів.

Про це повідомило Суспільне.

"Наші потреби доведені до Німеччини, діалог у нас відбувається на постійній основі. В рамках Європейського союзу для закупівлі озброєння для України на першочергові потреби виділено 1,5 млрд євро. Відповідно від можливостей тієї чи іншої держави", – сказав Сибіга.

За його словами, питання ленд-лізу було порушене цього тижня під час візиту до України президента Європейської ради Шарля Мішеля.

"Законопроєкт про ленд-ліз вже був розглянутий в Сенаті США, зараз очікується його розгляд у Палаті представників. Наступний тиждень у конгресі США сесійний, тому Україна очікує подальшого проходження цього законопроєкту. За досвідом Другої світової війни, відомо, що всі рішення по ленд-лізу допомагають наблизити перемогу. Тому цей законопроєкт про ленд-ліз має для України історичне значення. Це дозволить прискорити відправку військової техніки в Україну на тлі російського вторгнення", – зазначив Сибіга.

Раніше сенат США одноголосно підтримав рішення про запуск ленд-лізу для України. Це дозволяє адміністрації президента Джо Байдена запустити прискорені відправки військової техніки та інших товарів необхідних Україні для оборони.

Програма ленд-лізу була створена під час Другої світової війни: закон про ленд-ліз (повна назва — An Act to Promote the Defense of the United States) був ухвалений Конгресом США 11 березня 1941 року. Він дозволив США швидко поповнювати запаси союзників без процедурних перешкод.

Програма передбачає наступні умови: передане в рамках ленд-лізу майно, що залишилося після закінчення війни буде оплачено повністю або частково на основі наданих США довгострокових кредитів (в основному, безпроцентних позик). У разі зацікавленості американської сторони, нерозбита та невитрачена техніка та обладнання після війни мають бути повернуті до США.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати