Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У зону АТО доставили 250 державних прапорів, пошитих на Львівщині

23 серпня, 13:32

«До Дня Державного Прапору України офіцери цивільно-військового співробітництва організували доставку в зону антитерористичної операції більше двохсот п’ятдесяти державних прапорів України», – про це йдеться у повідомленні у Фейсбук на сторінці прес-центру АТО. Стяги виготовили у місті Стрий, що на Львівщині. Гроші на тканину зібрали місцеві підприємці та церковна громада. Шили прапори дружини офіцерів.

"Наші фахівці часто бувають в таборах різних підрозділів української армії на Донбасі, – розповідає керівник проекту полковник Олексій Ноздрачов, – і дуже часто бійці кажуть, що їм найбільше не вистачає державних прапорів"

Національні стяги цінуються серед бійців. Насамперед, вони є знаком приналежності до Збройних Сил України.

"На кожній колоні нашої техніки завжди чимало українських прапорів, – розповідає капітан Андрій Пономарьов, який служить в одному підрозділів на Донбасі. – Наші військові прагнуть підкреслити, що вони – бійці Українських Збройних Сил. І жителі Донеччини їх підтримують… А ще часто просять подарувати їм прапор. Кажуть, що хочуть підняти його хоча б над сільською радою, а знайти ніде не можуть. Доводиться віддавати прапори зі своїх бойових машин"

Прапори бойових підрозділів швидко зношуються. Вітер, вогонь, дощ і порох польових доріг роблять свою справу – стяг тьмяніє і рветься. Тож їх доводиться часто замінювати. А старий хтось складає і ретельно зберігає як найдорожчу реліквію. Хтось із бійців відвезе його додому і він стане згадкою про бої та марші. Один з таких прапорів зберігається в танковому взводі старшого лейтенанта Сергія Бойчука. Цей підрозділ потрапив під артилерійський обстріл. Два танки поруч загорілися. Та Сергій бачив, що другу бойову машину ще можна врятувати. От тільки це небезпечно – в будь-яку мить можуть здетонувати боєприпаси в броньованих машинах. Усвідомлюючи небезпеку, танкісти таки вивели свою машину з небезпечної зони, загасили пожежу і таким чином врятували танк. А новий прапор танкістам офіцери вже передали.

Також прапорів потребують чисельні блок-пости. Іх чимало і на кожному з них майорить український стяг.
"Для всіх нас синьо-жовтий прапор над головами – це те, заради чого ми тут, – розповідає солдат Андрій, що несе службу на одному з блок-постів, – це наша земля, наша країна"

Раніше я ніколи б не подумав, що захищати свій прапор доведеться в боях. А зараз розумію – за волю, за прапор, за свою землю треба боротися. Це робили наші діди-прадіди, це доводиться робити і нам сьогодні.

Разом з прапорами офіцери цивільно-військового співробітництва передали на блок-пости і пакети з продовольством. Їх також закупили для військових підприємці Львівщини.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати