Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому СБУ перевіряє переселенців?

Міністерство соцполітики пояснює черговий рейд серед ВПО боротьбою з фінансовими махінаціями. Правозахисники вважають це беззаконням
02 березня, 10:34
ГОЛОВА СБУ ВАСИЛЬ ГРИЦАК / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Нещодавно громадські правозахисні організації почали отримувати тривожні повідомлення від внутрішньо переміщених осіб стосовно того, що без будь-яких пояснень їм припиняють соціальні виплати. Як пояснило згодом Міністерство соціальної політики, разом зі Службою безпеки України проводиться кампанія з виявлення шахрайських схем на коштах, що надаються переселенцям із бюджету. Триває ця перевірка вже три місяці у п’яти областях: Луганській, Донецькій, Запорізькій, Харківській та Дніпропетровській. Хоча правозахисники заявляють про набагато ширшу географію.

НА ОДНУ АДРЕСУ — СІМ ТИСЯЧ ОСІБ

Причина такого рейду — виявлені СБУ факти, коли довідки ВПО та соціальні виплати було видано на підставі неправдивих даних. Наприклад, особи зареєстровані за однією адресою, а проживають — за іншою. У цьому Служба безпеки підозрює близько 900 тисяч переселенців-пенсіонерів, із них 150 тисяч наразі виплати не отримує. У полі зору СБУ — махінації, коли соцвиплати отримують підставні чи неіснуючі особи. За підрахунками служби, ці схеми завдають державі мільярдних збитків.

Голова СБУ Василь Грицак озвучив найпоширенішу схему: людина з окупованої території отримує дозвіл на перетин лінії зіткнення, на підконтрольній Україні території збирає необхідні документи й отримує довідку ВПО, повертається назад. Більше на вільній території не з’являється, а виплати отримує. «Про те, що ми порушили досить гостру тему, свідчить збільшення випадків перетину лінії розмежування на 40—50%. Люди поїхали туди, де офіційно мали б жити, — пояснює Василь Грицак. — Є факти, коли на підставі неправдивих відомостей отримували кошти численні групи людей. За однією адресою в Сєверодонецьку зареєстровано та начебто проживають 7500 переселенців, в Ізюмі — понад три тисячі за однією адресою, або ж у Дружківці — 1300 таких осіб».

З НЕЧЕСНИМИ ЧИНОВНИКАМИ ПОБОРЮТЬСЯ ПІЗНІШЕ

Шахрайські схеми активісти не заперечують, але висувають претензії до методів боротьби з ними. Незрозуміло, за яким принципом формують списки підозрюваних громадян. І як перевірити, хто до них потрапив? Мінсоцполітики цього не роз’яснює. Міністр Павло Розенко запевняє, що чесним та порядним переселенцям нема чого хвилюватись: якщо вони помилково потрапили у чорний список, цю похибку треба довести в органах соцзахисту чи відділеннях пенсійного фонду — і виплати відновляться відразу.

Запевнення міністра, що це можна зробити в органах соцзахисту за п’ять хвилин, розвінчують правозахисники. Адже регіональні соцслужби встановлюють свої правила: крім довідки переселенця, для відновлення виплат вимагають довідку про те, що людина дійсно проживає в конкретному будинку, плюс — надати аналогічні свідчення двох свідків.

Ще одне запитання до Мінсоцполітики та Державної міграційної служби — на яких підставах їхні підлеглі видавали фальшиві довідки і чому ці факти не було перевірено раніше? Павло Розенко запевняє, що боротися з чиновниками обов’язково будуть. Уже відкрито 24 кримінальних провадження проти посадовців, причетних до шахрайських схем.

«ОЗНАКА НЕПРОФЕСІЙНОСТІ ВЛАДИ»

Якби в Україні існувала єдина база даних ВПО, такої проблеми взагалі не було б, переконані юристи. Також правників дивує, яким боком до боротьби з шахрайськими схемами причетна СБУ — адже в жодній постанові чи законодавчому акті, що регулює соцвиплати ВПО, ця структура не фігурує.

«На підставі чого діє СБУ, за якою процедурою? Є чітко визначена кримінальним кодексом підслідність, але шахрайство — це не підслідність, і це не належить до обов’язків СБУ, — коментує правовий аналітик благодійного фонду «Право на захист» Олена Виноградова. — Чим передбачена процедура призупинення виплат, міністр соціальної політики досі не відповів. Адже в законі про права ВПО це не прописано. Для мене це ознака непрофесійності. Чому чиновників не перевіряли раніше, коли почалось переміщення ВПО, масове видавання грошей без створення реєстру, без соціального супроводу цих сімей? Зараз виходить, що в країні немає презумпції невинуватості. Якщо якесь інше міністерство разом із СБУ вирішить, що певна група людей за якимись критеріями потенційно може бути шахраями, складуться якісь списки, а групу людей позбавлять певних благ».

Правозахисники переконують, що обидві служби діють поза межами законодавства. З якими намірами? Як варіант, уряд намагається зекономити на виплатах, оскільки в бюджеті на 2016 рік на компенсації за оренду житла ВПО закладено на 500 мільйонів гривень менше, ніж торік.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати