Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Експерт: «У даний час ми живемо в період пошуку себе»

Опитування громадської думки донеччан показало: зміни є, але невеликі
22 серпня, 11:47

Що думають донеччани з приводу сланцевого газу, інтеграції в ЄС і МС, і кого б вони обрали сьогодні, якби президентські вибори відбулися найближчим часом? На ці питання намагалися відповісти експерти Центру політологічних досліджень (ЦПД), здійснивши соціологічне опитування: «Думка жителів Донецька з актуальних соціально-політичних проблем».

Дослідження показало, що істотних змін не сталося. Як і раніше, довірчий коефіцієнт до Партії регіонів і до його лідера дуже високий — він складає 39%. При цьому підтримують дану політичну силу як дуже молоді (18—25 років), так і літні громадяни (старші 56). Також не дивлячись на те, що рейтинг довіри залишається тим самим, так званий «антирейтинг» партії зріс з 15% до 20%. Це той відсоток людей, які ні в якому разі не голосуватимуть за дану партію або кандидата на виборах. Люди середньої вікової категорії обирають опозиційні сили, але при цьому рейтинг довіри до них не такий високий. Лідером тут є партія «УДАР», яка, згідно з опитуванням, посідає третє місце після ПР і КПУ, набравши 6—5%. Згідно з опитуванням, збільшилася кількість тих, хто вважає себе українцями. Це в першу чергу молоді люди і донеччани середнього віку. Серед молоді подібна самоідентифікація зустрічається в 77% опитаних.

Щодо зовнішньої політики думка донеччан також виявилася стабільною. «За» і «скоріше за» Європейський союз зголосилися 35% донеччан, «проти» і «скоріше за все проти» — 45%, чималий відсоток (20%) не визначився — «важко відповісти на дане питання». Підтримують вступ до ЄС особи від 18 до 48 років — в цій категорії «за» понад 40%. Крім того, прихильники європейського вектора — це люди з вищою освітою (54%).

Важливий елемент опитування — думка про сланцевий газ. Як з’ясувалося, жителі просто не володіють усією інформацією. Лише 57% опитаних відповіли, що щось про це чули, але не завжди асоціювали дане питання з Донецьким регіоном. У цілому 24% респондентів були б не проти такої ініціативи, а ось 49% відповіли «проти» і «скоріше проти». «Найбільше незгодних серед молоді та літніх людей. Дещо вища частка незгодних серед жінок. Але інших чітких закономірностей не спостерігається, найперше тому, що думка не сформована», — зауважив Кирило Черкашин, керівник соціологічної служби ЦПД.

КОМЕНТАР

Дмитро МУЗА, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедрою філософії Донецького національного технічного університету (ДонНТУ):

— Справді, соціологія — це точна наука, і вона намагається показати наше життя за допомогою цифр і графіків. У цій доповіді ключове місце займає зовнішня та внутрішня політична характеристика, не лише регіону, але й України в цілому. Існують базисні моделі, які характеризують стан речей: перша — внутрішня політика є продовженням зовнішньої і друга — зовнішня політика є продовженням внутрішньої. В Україні, згідно із цим опитуванням, ми бачимо абсолютно чітко: внутрішнє цілком і повністю залежить від зовнішнього. Це підтверджує опитування щодо сланцевого газу. Зовнішній промисловий економічний проект здатний вирішити нашу внутрішню проблему, яка виникає саме через зовнішній тиск іншої держави. Тобто, наша енергетична незалежність у даний час залежить від нашого партнера.

Другий момент, який для мене дуже важливий, — це той факт, що в Україні політична, соціальна та конфесійна складові перебувають сьогодні у дуже серйозній конфронтації. Крім того, зараз ми живемо в період переорієнтації цінностей, вибору ментальності та знаходження себе: Європа більш індивідуалістична, а православна церква Московського патріархату говорить про соборність і про те, що з проблемами не можна справлятися поодинці. Де знайдемо ми себе на рівні коду? Це питання породжує й інші не менш цікаві питання, відповіді на які нам тільки належить дізнатися. Зараз ми перебуваємо в точці, коли потрібно робити вибір.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати