Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Операція ... без операції

В Україні вперше провели втручання в роботу серця без розтину грудної клітини
11 грудня, 17:31
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

7 грудня лікарі Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова вперше в Україні провели унікальну операцію: ендоваскулярне (без розрізу) протезування аортального клапана серця. Суть ендоваскулярної хірургії в тому, що робота (наприклад, імплантація клапана) проводиться без розрізу грудної клітини, — шляхом введення імпланта через артерію. При цьому розріз робиться на нозі пацієнта. Подібні операції, й не тільки на серці, у світі проводяться з 2002 року. На жаль, до цього часу в Україні для запровадження нових технологій не було коштів. Операція із заміни клапана вкрай дорога (300 тисяч гривень). Чотирьом українцям із важким діагнозом «аортальний стеноз», котрі на днях дочекалися імплантації, ці операції профінансувала держава. За словами лікарів, у клініці залишився ще один «дитячий» клапан, який чекає на свого пацієнта.

Фоторепортаж

— Україна — на одному з перших місць зі старечими захворюваннями серця. Раніше такої кількості не було: допомоги потребують люди в 70, 80 років із порушеннями обмінних процесів, робити складні операції яким — із розрізами грудної клітини — дуже ризиковано. Організм може не витримати навіть самого розрізу. Чотири прооперовані наші пацієнти зараз в хорошому стані, й невідомо, чим би закінчилося, якби ми проводили складну операцію, — сказав провідний науковий співробітник Інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова Євген Аксьонов.

Такі технологічно складні втручання можуть проводитися тільки в клініках, які мають величезний досвід традиційних хірургічних втручань (зокрема в НІССХ ім.Амосова зроблено понад три тисячі імплантацій клапанів серця за останні три роки). Перш ніж проводити операції, наші лікарі пройшли стажування в клініках США, Європи та Росії, а під час виконання перших операцій в Києві були присутні колеги із США та Великобританії.

— Коли ми проведемо кілька десятків операцій під керівництвом наших закордонних колег, гадаю, після цього зможемо робити їх самостійно... Проблема — у фінансуванні, в забезпеченні клапанами, — каже Євген Аксьонов.

За словами лікарів, потреба в таких операціях нині у світі (й Україні — також) — 30 — 40 на мільйон населення. Термін же експлуатації клапана — п’ять-десять років, потім потрібно його замінювати. Фахівці Інституту серцево-судинної хірургії сподіваються, що наступного року уряд профінансує проведення необхідних операцій — і простіших, і складних. Хоча, за словами британських хірургів, навіть у Великобританії ця операція не є доступною — пацієнтам доводиться шукати спонсорів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати