Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Страшно, коли ворог за 70 метрів»

Командир 2-ї штурмової роти 5-го батальйону ДУК «ПС» Валерій Краснян пройшов найгарячіші точки на cході
25 вересня, 11:37
ФОТО НАДАНО ВАЛЕРІЄМ КРАСНЯНОМ

У роті  товариші називають його «Барсом». Майже ніхто не кличе на ім’я. Так сталося, що життя Валерія Красняна зробило з нього справжнього «рембо». В юності він уперше відчув запах пороху. За Радянського союзу боєць відслужив у десантно-штурмовій бригаді. Після цього — був миротворцем в Єревані, Тбілісі, Баку. Комбат ніколи і не думав, що колись воюватиме проти Росії. Хоч він і служив у радянській армії, але в душі постійно відчував у собі дух патріотизму, націоналізму та «бандерівщини».

«1996-го року вступив у громадську організацію «Тризуб» ім. Степана Бандери. Ще тоді нас готували, що рано чи пізно війна з Росією буде, але я думав, що не доживу до неї. Саме в «Тризубі» я потоваришував із  Дмитром Ярошем. Сам виріс і народився у Чернівцях», — розповідає командир.

Восени минулого року він записався добровольцем у батальйон «Айдар». Там воював у місті Щастя, Весела Гора, Металіст, Савур-Могила. Довелося навіть відчути запах вмитого кров’ю Іловайська. Звідки командир вивозив поранених. Після цього він вирішив покинути «Айдар». «17 липня перевівся в «Правий сектор», адже тут багато моїх побратимів. У жовтні минулого року мене призначили комбатом 2-ї штурмової роти 5-го батальйону ДУК «ПС». Наша рота воювала в найгарячіших точках — Піски, Донецький аеропорт. На останній бойовій точці — на шахті Бутовка — у нас з роти загинуло двоє побратимів».

На шахті, за словами, комбата, бої точилися безперервно. Навіть останні дні штурму аеропорту зараз здаються не такими страшними. «По роті 5—6 разів у день працювали танки і штурмова Псковська десантна дивізія. Нас відділяли лише 72 метри. І ми чули їхні розмови, бачили їх. Бої були дуже близько. Багато хлопців не витримали і після кількох днів просили їх відпустити. П’ятеро покинули позицію і поїхали», — розповідає «Барс». За його словами, в роті залишилися лише сміливці, які можуть у будь-який час прикрити тебе, підставити плече. Каже, що до кожного бійця він ставиться, як до рідного. «Я ще не бачив такого духу побратимства, як у моїй роті. Ми всі, як родина, і тому я зараз хочу, щоб мої хлопці отримали гідне життя, були легалізовані і мали всі пільги», — додає командир.

Відомо, що зараз бійців 2-ї штурмової роти 5-го батальйону ДУКу вивели з лінії фронту. Однак війна для них не закінчилася. За словами командира, всім воїнам 2-ї  штурмової роти пропонують продовжити захищати країну уже в складі СБУ.  Багато готові прийняти пропозицію лише за умови, що з ними буде їхній командир. «Я переконаний, що змінювати систему потрібно зсередини, — говорить ДУКівець, — тому я сподіваюсь, мої хлопці зможуть це зробити, будучи в будь-якому державному підрозділі СБУ. Я також маю намір з ними повернутися на фронт, однак деякий час ще побуду із дружиною».

Комбат розповідає, що їхня 2-га штурмова рота весь цей час отримувала допомогу виключно від волонтерів. У найгарячіші точки їм довозили їжу, одяг, воду. Крім цього, багато людей збирали кошти пораненим бійцям. Командир висловлює вдячність усім, хто підтримував їхню роту під час боїв на фронті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати