Свято гурманства
Завершився черговий чемпіонат кулінарного мистецтва
Цього року участь у чемпіонаті взяли понад 100 чоловік. Серед учасників — кухарі, кондитери, бармени, офіціанти кращих ресторанів, барів, кафе та супермаркетів, а також студенти й учні шести професійних училищ. Чемпіонат визначає професіональну майстерність, сприяє розвитку національних кухонь і вітчизняного сервісу, обміну професійним досвідом, підвищенню рівня культури обслуговування відвідувачів. За останні роки мережа підприємств громадського харчування міста значно розширилася й на сьогодні становить 2300 закладів, які активно борються за клієнта. Участь у чемпіонаті — чудова можливість «засвітитися» перед інвесторами та клієнтами.
Чемпіонат приголомшив. Тут було продемонстроване все — від уміння красиво сервірувати та прикрасити стіл до… швидкого поглинання їжі, на приготування якої деякі умільці витрачають цілий день. При цьому апетит відвідувачів чемпіонату «підігрівало» не лише довге очікування суддівських перших проб, а й нечувана ціна поданих на огляд та поїдання кулінарних шедеврів найвідоміших та найелітніших ресторанів Харкова.
Кухарське мистецтво високо цінували в усі часи. Їжу то підносили до небес, то ставилися до неї мало не з презирством. У Спарті, наприклад, вважали, що в поході та на війні треба було обходитися простою в приготуванні їжею. При цьому зовсім поряд, в Афінах, справді вправлялися: крихітну маслину запікали всередині голуба, голуба — в козеняті, козеня — у вівці, вівцю — в бикові, все це смажили на рожні, і найпочесніший гість отримував ту саму маслинку… Люди вже давно помітили, що на «гріху чреволюбства» можна добре заробляти. У результаті в країнах Європи одна за одною почали відкриватися кулінарні школи. Перша з них — Національна тренувальна школа для кухарів — почала діяти в Англії. Зараз це смачне мистецтво осягають і в Україні, де дедалі більше розширяється ринок відповідних послуг.
Що стосується мистецтва барменів і офіціантів, то з твердженням про те, що справжнім представником вищого класу цієї професії може стати аж ніяк не кожен, — не посперечаєшся. Головними якостями офіціантів завжди вважалися швидкість, ретельність і чесність. Кращі показники зі швидкості обслуговування показали офіціанти найбільшого у світі ресторану «Королівський дракон», розташованого в Бангкоку. Вони мають розряди з фігурного катання та парашутного спорту, а тепер занесені ще й до Книги рекордів Гіннесса. Щоб обслужити 5 тисяч чоловік щодня, офіціантам довелося навчитися літати. Щоб доставити страви з одного кутка величезного ресторанного комплексу на інший, офіціанти літають на невеликих парашутиках, пристебнутих до канатної дороги. А по залах вони катаються з підносами на роликових ковзанах.
Як кажуть самі учасники чемпіонату, щоб виходити на світові рівні та стандарти, треба ще багато чого вчитися, тим більше що на кухні кожен може стати творцем, відчути себе повелителем, вчителем або скромним учнем.