Перейти до основного вмісту

Як формують смаки громади?

У Луцьку в середньовічному замку відбудеться фестиваль... пива і м’яса
16 вересня, 11:35
СКУЛЬПТУРА ВОЛИНСЬКОГО КНЯЗЯ В ЛУЦЬКОМУ ЗАМКУ ПІД ЧАС ГАСТРОНОМІЧНОГО ФЕСТИВАЛЮ. ЧИ ДУМАВ ЛЮБАРТ, ЩО НАЩАДКИ ТАКИМ ДІЙСТВОМ ПРОСЛАВЛЯТИМУТЬ ЙОГО ЗАМОК?.. / ФОТО ВІКТОРА ЧУХРАЯ

«Тематичне гастрономічне дійство», як анонсують його організатори, відбуватиметься у стінах середньовічного Луцького замку, де 1429 р. навіть відбувся європейський з’їзд монархів, який тепер люблять називати прообразом Євросоюзу й використовують як одну із «заманух» для туристів. «Мета фестивалю — не тільки представити найкращих броварів та виробників м’ясної продукції, а й стати прикладом цікавої сучасної події та урізноманітнити дозвілля в Луцьку», — запевняють організатори.

Уже цього літа в Луцькому замку відбулося два гастрономічні фестивалі, які зібрали тисячі людей, але все ж навколо їхнього проведення саме у стінах середньовічної фортеці — місця резиденції князів волинських та князів Великого князівства Литовського — суперечки не вщухають. Чи те для цього місце — замок, на території якого, стверджують історики, є поховання князів, навіть самого Любарта-Дмитра, який і був головним будівничим фортеці?.. У такому місці доречніше виглядали б фестивалі середньовічної тематики, мистецькі акції. Ось і зараз, хоч до фестивалю пива та м’яса ще півмісяця, у соціальних мережах розпочалася дискусія. Одні лучани кажуть: як добре, що в місті стало більше фестивалів, а що в замку — то історико-культурний заповідник саме і може заробити на аурі, так би мовити, замку. Інші заперечують: якщо «заробити», то вже повісьте на замок таблички «Пивна» і «Закусочна», а заради заробітку можна й «травку» продавати... Бо гастрономічний фестиваль у замку — це те саме, що їсти в музеї чи лузати насіння в театрі. Врешті, й пиво таки віднесено до алкогольних напоїв.

Скажімо, в Кам’янці-Подільському проводять до двадцяти різних фестів на рік. Поцікавилася у знайомого журналіста, чи проводять у місцевому замку саме гастрономічні фестивалі. Відповів, що проводили лише фестиваль середньовічної кухні з відповідним антуражем та програмою, фест пива у Кам’янці також буває, тільки в новій частині міста, подалі від історичної. А в Луцьку «прижилися» лише «їстівні» фестивалі: то традиційної української кухні, то просто гастрономічний, то взагалі пива та м’яса... Прижилися, бо іншого не пропонують і таким чином формують смаки у громади?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати