Перейти до основного вмісту

Є в’юнина, бо зникає... свинина

23 липня, 00:00
До водойм Хмельницька повернувся в’юн. Цю благу вість приніс на ринок обласного центру по чотири гривні за кілограм молодий продавець, який назвався Толиком. На питання, де саме ловиться ця риба, відповів: «Комерційна таємниця». 

В’юн, як хором тлумачать давнішні енциклопедичні словники, належить до ряду коропоподібних, довжина — до 30 сантиметрів, водиться майже у всіх водоймах України.

Часто-густо так ведеться, що «лихо не без добра». На скільки економісти відзначають спад промислового та агропромислового виробництва, на стільки ж екологи відзначають покращення ситуації у наших водоймах. Що ж стосується економіки, то, як днями офіційно повідомило управління статистики, «...протягом першого півріччя поточного року у промисловості області спостерігалося сповільнення темпів падіння виробництва». Нарешті, нічого не видають «на-гора» хімзаводи — ні основної продукції, ні небезпечних для довкілля відходів виробництва. Скорочення обсягів виробництва продуктів тваринництва, продовжують у тому ж звіті статистики, відбулося за рахунок господарств суспільного сектора, якими за шість місяців поточного року проти відповідного періоду минулого року вироблено менше: м’яса — на 33%, молока — на 7%, яєць — на 23%. Принаймні, на великих фермах, де колись було по п’ять-десять тисяч голів свиней або по стільки ж голів великої рогатої худоби, уже давно оголосили про «...відсутність робочих місць у зв’язку з вакантними головомісцями». Застосування мінеральних добрив і пестицидів у рільництві зменшилося за останні літа учетверо «...у зв’язку з відсутністю у господарствах обігових коштів».

Такі тенденції надихають до нових успіхів у праці трудівників «голубої ниви». Вони запевняють: мине небагато часу, коли молоде та підростаюче покоління таки переконається, що найкраща риба — линина. «Налагоджуємо промислове виробництво линів і раків», — сказав якось із трибуни представницької наради Віталій Коцюба, директор облрибкомбінату...

Поруч із Толиком, молодим продавцем, стоїть за прилавком на ринку у Хмельницькому його симпатична дружина. Вона приймає від покупців гроші і встигає їм розповідати, які страви готує із в’юнів. За вже забутими рецептами національної кухні. Мабуть, колись дружині майбутнього вітчизняного виробника свинини доведеться нагадувати покупцям рецепти приготування страв із «найкращого м’яса». Бо в нас так: або — або... Чи ще буде, що й те, і це?..

КОМЕНТАР ФАХIВЦЯ

Роман Поєдинок, перший заступник начальника управління Головрибводу України: «Зараз риби взагалі стало більше. Це пов’язано з тим, що в сільському господарстві почали менше використовувати хімічні добрива. Раніше, коли наші поля добряче удобрювали пестицидами, після дощів вони потрапляли у водоймища. У такій «розбавленій» воді рибі виживати було складно. А нині екологічний стан багатьох водоймищ поліпшився, відповідно й риба «пішла». А в’юн — був завжди, сподіваюся — і завжди буде».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати