Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли Савченко буде вільна?

13 лютого, 14:22
ФОТО REUTERS

Учора в Мінську Президент України Петро Порошенко після переговорів з російським колегою Володимиром Путіним заявив, що Савченко буде звільнено. За словами її адвоката Іллі Новікова, «якщо цієї угоди буде досягнуто», то слідство і суд самі знайдуть спосіб, «щоб відпустити Надію». Втім, інший захисник української льотчиці — Марк Фейгін так прокоментував інформацію з Мінська: «Ситуація прояснилася. «Справа Савченко» формально продовжиться. Вона завершиться процесуальним способом. Хоча невинність Савченко очевидна».

Нагадаємо, цього вівторка відбулося чергове засідання Басманного суду Москви, який продовжив арешт Надії до травня, котра на знак протесту оголосила голодування і не їсть уже 63 дні. Хоча захист льотчиці переконаний: суд — це формальність, оскільки все вирішує Путін.

Російське правосуддя не врахувало навіть те, що Савченко є народним депутатом від партії «Батьківщина», а також її членство у ПАРЄ, що фактично надає її дипломатичний імунітет.

Народний депутат від «Батьківщини» Сергій ВЛАСЕНКО сказав у коментарі «Дню», що «інструменти щодо звільнення Савченко не вичерпані. Треба нарощувати економічний і політичний тиск на Володимира Путіна. На жаль, він розуміє тільки мову сили і не знає, що таке європейські демократичні принципи, презумпція невинуватості, міжнародні зобов’язання РФ. Його треба примушувати це виконувати, розуміти і робити», — зазначив Сергій Власенко. Він також додав, що партія «не втручається в юридичний захист», але робить все можливе, щоб допомогти адвокатам Савченко.

За словами Іллі Новікова, адвокати і сама Надія відчувають підтримку й допомогу від України, окремих українців і партії «Батьківщина». «Не можу говорити про деталі, оскільки вони на стадії опрацювання, але минулої п’ятниці від юристів «Батьківщини» ми отримали дуже важливий документ, який допоможе нам у спілкуванні з Європейським судом. Підтримка є. Ми і Надія вдячні за неї. Хочу, щоб ваші читачі знали, що її не кидають у самоті», — сказав «Дню» адвокат.

Говорячи про почуття ув'язненої, пан Новіков сказав, що вона почувається «погано, але стабільно». «Те, що ви бачили на картинці із суду — це радше було на адреналіні. У день суду конвоїри, які супроводжували її до суду та ізолятору, поводилися з нею по-хамськи. Коли вона зверталася до них українською, вони одказували: «ми не розуміємо по-чурбанськи, говори з нами російською». До того ж, за весь день Надії не дали ні краплі води…» — розповів захисник.

Ілля Новіков розповів, що в Росії стандартно не вважають за людину того, кого взяли під варту. «З такою людиною поводяться як із безправною істотою, яка не сміє огризатися, наполягати на якихось своїх правах, має боятися, що її поб’ють», — зазначив адвокат. Але Надія Савченко не з таких, додає він. «Надія дуже жорстко проводить лінію на захист своєї гідності від побутового хамства. Вона привчила охорону звертатися до неї на «Ви». На це у неї пішло два тижні, але під кінець усі знали, що до неї треба звертатися тільки так», — розповів пан Новіков.

Однак попри це, Надія, за його словами, залишається «дуже відкритою людиною». Вона чемно розмовляє російською з тими, хто так само чемно поводиться з нею.

Тому у розмові з нардепом від «Батьківщини» Іваном КРУЛЬКОМ  «День» запропонував такий варіант: А що, якщо Тимошенко поміняється місцем з Савченко, зважаючи на те, що вона добре знає Путіна, зустрічалася з ним, коли була прем’єром? Спочатку пан Іван не дочувши питання, відреагував у доволі емоційній формі: «Послухайте, вона не зустрічається і не спілкується з російським президентом!». Однак, згодом він відповів:  «Ваша пропозиція, як журналіста, дуже цікава. Безумовно, ми її обговоримо. Але хочу наперед сказати, що нічого практичного для звільнення Надії Савченко це не дасть», – сказав Іван Крулько.

Однак через декілька хвилин народний депутат передзвонив і виправився:  «Якби це відповідало законам будь-якої країни, в тому числі, і Росії, то будь-який член фракції, у тому числі і Юлія Володимирівна, радо би помінявся місцем з Надією Савченко, щоб врятувати її життя. Я це готовий зробити відразу, якщо хоча б теоретично буде така можливість».

P.S. Сьогодні прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Росія не давала жодних обіцянок щодо звільнення Надії Савченко...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати