Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

13 листопада, 00:00

Латвія підтримає Білорусь у діалозі з ЄС

Латвія підтримає Білорусь під час переговорів щодо налагодження відносин з Євросоюзом. Про це заявив латвійський прем’єр-міністр Іварс Годманіс (на фото зліва) на зустрічі з білоруським колегою Сергієм Сидорським (на фото праворуч) у Ризі. «Покращення відносин з Білоруссю — це питання на порядку денному Євросоюзу. Відповідь є позитивною, Латвія підтримуватиме Білорусь», — заявив Годманіс. Латвійський прем’єр також висловив зацікавленість у розвитку економічних відносин з Білоруссю. «Латвія та Білорусь — це сусідні держави, у нас спільні кордони й дуже тісні контакти між народами. Дуже важливо розвивати економічне й регіональне співробітництво», — наголосив він. Зі свого боку, білоруський прем’єр зазначив, що в умовах світової фінансової кризи найбільш важливим є збереження й розвиток експортних ринків як для латвійських виробників у Білорусі, так і для білоруських виробників у Латвії. «Наше завдання полягає в тому, щоб ці ринки були збережені й товарно-грошові потоки переважали над кризовими явищами, що існують в світовій економіці», — заявив С. Сидорський. Відповіддю на фінансову кризу може бути тільки розвиток реального товарообігу, зазначив прем’єр-міністра Білорусі.

Ташкент зупинить членство в ЄврАзЕС

МЗС Росії повідомив, що Узбекистан збирається припинити членство в Євразійському економічному співтоваристві (ЄврАзЕС). Російські дипломати назвали цей крок «суверенним правом» Ташкента. Представники МЗС Росії заявляють, що ухвала узбецького керівництва не вплине на розвиток співпраці між двома країнами. «Час покаже, наскільки виправданою була ухвала Узбекистану», — сказано в заяві МЗС. Поки що офіційних коментарів керівництвом ЄврАзЕС та Узбекистану зроблено не було. Як передає Інтерфакс, посилаючись на дипломатичне джерело в Москві, «в Ташкенті давно висловлювалися з приводу того, що ця організація не дуже дієва». Дипломат повідомив, що раніше Узбекистан виходив з ініціативою щодо об’єднання ЄврАзЕС із ОДКБ. Євразійське економічне співтовариство — це міжнародна організація, головною метою якої є допомога в налагодженні економічної співпраці між республіками колишнього Радянського союзу. Договір про створення ЄврАзЕС було підписано главами Росії, Білорусі, Казахстану, Киргизії та Таджикистану 10 жовтня 2000 року. Узбекистан входить до організації з 2006 року, і не був у числі держав-засновників ЄврАзЕС.

У Єрусалимі буде світський мер

За даними підрахунку голосів виборців, на виборах мера Єрусалима переміг член міської ради і бізнесмен Нір Баркат. Згідно з попередніми відомостями, Баркат отримав понад 52% голосів, а його головний конкурент — ортодоксальний рабин Мейр Поруш — 43%. «Я уявляю, наскільки складне й глибоке завдання стоїть переді мною, — сказав Баркат у своїй переможній промові. — Зараз настав час разом працювати на благо міста». Під час кампанії основна боротьба проходила між ортодоксальними та поміркованими євреями. Перемозі Барката могла сприяти більш висока, ніж звичайно, явка світських виборців. Перемога 49-річного Барката означає, що він змінить на посту мера ультраортодоксального політика Урі Луполянського. Хоча Баркат і Поруш репрезентують різні прошарки ізраїльського суспільства, перед виборами вони обидва виступали під гаслом «Єрусалим — вічна й неподільна столиця Ізраїлю». Більшість палестинців та ізраїльських арабів, які становлять близько третини населення Єрусалима, у виборах мера не брали участі. Крім Єрусалима, місцеві вибори проходять у 160 областях Ізраїлю. Вибори мерів і членів місцевих рад політики розглядають як спосіб дізнатися про настрої виборців до призначених на 10 лютого загальних виборів.

Північна Корея закриває кордон із Південною

Влада Корейської народно-демократичної республіки заявила про намір з 1 грудня закрити прикордонні переходи з Південною Кореєю. Згідно із заявою офіційної північнокорейської інформаційної агенції, армія КНДР повідомила, що Південь повинен «жорстко обмежити й припинити всілякі наземні переходи через демаркаційну лінію». За твердженнями агенції, таку ухвалу було прийнято через «безвідповідальну конфронтацію» з боку Південної Кореї, яка, на думку Пхеньяна, «перейшла небезпечні межі». Офіційний Сеул профінансував створення промислової зони Кесон, де на південнокорейських підприємствах працюють близько 30 тис. мешканців Північної Кореї. Не виключено, що заборона на перетин демаркаційної лінії призведе до великих труднощів у роботі цієї промислової зони. Відносини Пхеньяна та Сеула різко погіршилися після того, як у Південній Кореї було обрано нового президента Лі Мен Бака, який виступає за жорсткішу лінію в переговорах із КНДР.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати