Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Словацький прем’єр зробив скандальну заяву по Криму

Чим викликав критику на Батьківщині
04 грудня, 11:36
ФОТО OHRANKA.COM

Позавчора під час форуму в Братиславі голова уряду Словаччини Роберт  Фіцо заявив, що питання анексії Росією Криму вже вважається в Європі вирішеним. Водночас, як повідомляє словацьке видання SME, прем’єр Словаччини наголосив на тому, що Україні не варто вступати до НАТО.

Загально відомо, що Фіцо 2011 року їздив на з’їзд партії «Єдина Росія» в Москву. Однак виникає питання, чому у керівника сусідньої країни немає розуміння того, що Росія не збирається зупинятися на Кримі, їй потрібен коридор для наземного шляху до півострова. І цей мав бути реалізованим путінським проектом «Новоросія». І все це очевидно, тому і дивною є заява Фіцо, що тема Криму є вирішеною. Можливо, український МЗС погано пояснює ситуацію словацькому керівництву? Тим більше, що лідери двох інших країн уже зрозуміли неконструктивність своїх заяв.

Співрозмовник з МЗС на умовах «не для запису» пояснив, що в кожного східноєвропейського політика є свій внутрішній порядок денний і відносини з Російською Федерацією, і кожен із них час від часу вкидає такі тези. Що стосується Словаччини, сказав дипломат, то вони не визнають анексії Криму, але констатують, що це питання, з їхньої точки зору, не перебуває в центрі міжнародних переговорів. За його словами, на даний момент критика Словаччини є досить слизькою темою. «Вони можуть сказати: ви нас критикуєте, а як бути з тим, що ми вам забезпечуємо енергетичне виживання», — зізнався дипломат.

Тут можна лише зазначити, хоч якою б була складною тема, українська дипломатія повинна відстоювати інтереси своєї країни. 

«ТАКА ПОЗИЦІЯ НЕ ВІДОБРАЖАЄ ТИХ ПІДХОДІВ, ЯКІ ІСНУЮТЬ У СВІТОВІЙ ПОЛІТИЦІ»

 Дмитро КУЛЕБА, посол з особливих доручень МЗС України, Київ:

— Висловлена прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо позиція не відображає тих підходів, які існують у світовій політиці до проблеми Криму. Крим однозначно є українським, і він буде українським. І над вирішенням цієї проблеми працює все міжнародне співтовариство. Під час нещодавнього візиту Президента України Петра Порошенка до Словаччини словацьке керівництво підтвердило підтримку територіальної цілісності України. Водночас у зв’язку з останньою заявою МЗС вжито низку заходів у двосторонніх відносинах зі словацькою стороною для того, щоб у майбутньому подібні коментарі були конструктивними і засновувалась на реальних фактах, а не на припущеннях. І хотілось наголосити, що, окрім політичної риторики, ми дуже цінуємо ту конкретну підтримку, яку надає Словаччина зараз Україні насамперед у питаннях забезпечення нашої енергетичної безпеки.   

Деякі західні політики говорять про те, що Україна має забути тему Криму...

— Наша позиція проста, і ми її доводимо постійно, це не наша проблема, особисто українців, а це проблема всіх. Бо якщо ми зараз закриємо очі на те, що відбулося з Кримом, на те, що відбувається на сході, то Росія завжди говоритиме з ними з усіма європейцями абсолютно іншою мовою.

До речі, а як ви прокоментуєте заяви Ходорковського про необхідність пошуку компромісу Європи з Росією, альтернативою якому, за словами екс-голови російської компанії ЮКОС, є глобальна війна?

— Примара війни, дійсно, блукає Європою, і її всі дуже бояться і хочуть їй запобігти будь-якими способами. Власне, на це і спрямований той шалений тиск, який зараз чиниться на Російську Федерацію. Гадаю, що така заява Михайла Ходорковського обумовлена тим, що як громадянин Росії і як людина, яка ще має політичні перспективи у цій країні, хоче продемонструвати свою турботу про громадян РФ, захистити їх безпосередньо від тих негативних наслідків політичних рішень, які ухвалює керівництво Росії, і пропонує зосередитися європейцям саме безпосередньо на тих, хто в російському керівництві ухвалює такі безвідповідальні рішення. Тобто я сприймав би цю заяву як безпосередньо заяву російського політика, який адресує її на російську аудиторію.

«ІЗ ТАКИМИ ЗАЯВАМИ ПРЕМ’ЄР СТАЄ ДЕДАЛІ МАРГІНАЛЬНІШИМ ПОЛІТИКОМ»

 Григорій МЕСЕЖНИКОВ, президент Iнституту суспільних проблем, Братислава:

— Газета SME розкритикувала заяву прем’єра Фіцо. У принципі, нічого нового він не говорить. Адже із самого початку словацький прем’єр позиціонує себе як людина, яка виступає проти санкцій і вважає, що треба домовлятися, щоб нам це економічно не нашкодило. З такими заявами Фіцо стає дедалі маргінальнішим політиком. Абсолютно очевидно, що Євросоюз веде свою лінію зовсім іншим чином, ніж Фіцо, який у даному випадку представляє сам себе. Він не висловлює думку переважаючої частини країн ЄС, і, до речі, наша офіційна позиція щодо ситуації поки нічим не відрізняється, ні в чому не змінилася. Тобто ми підтримуємо санкції, ми допомагаємо Україні з реверсними постачаннями газу. Це суто його особиста думка, яка, я думаю, на позиції країни не має позначитися. І я впевнений, що реакція словацьких політичних опозиційних партій — у нас, окрім SMER, усі партії опозиційні — буде, поза сумнівом, критичною.   

Чи є розуміння в Словаччині, що Кримом ніщо не закінчиться, вже зараз росіяни вимагають наземного коридору до півострова, оскільки через Керченську протоку доставка продуктів — ненадійна.  І тому щодо цього позиція ЄС має бути жорсткою.

— Звісно, Європейський Союз займає зараз і далі займатиме жорстку позицію у невизнанні анексії Криму. Але тут він ще заявив, що, за наявною в нього інформацією, на 70% Європі загрожує великий конфлікт, від якого постраждає Словаччина. Окрім іншого, така інтерпретація подій — це непряме обілення Росії. Ніби хтось, окрім Росії, збирається втручатися у внутрішні справи України. Навпаки, ЄС Україну підтримує й не збирається у військовій сфері вступити в конфлікт з Росією на території України. Тому те, що він зараз заявив, вельми дивно. Я думаю, що це теж стане предметом критики.

Фіцо також рекомендував Україні не вступати до НАТО. Адже саме членство в Альянсі гарантує безпеку Словаччини, й, відповідно, Україна відчувала б себе в безпеці, знаходячись в системі колективної безпеки. Навряд чи б у такому разі Росія наважилася б напасти на Україну. Навіщо робити такі рекомендації?

— Не він вирішуватиме, а НАТО як організація й Україна як держава, що подасть заявку на вступ. Отже, позиція члена НАТО важлива, але не він прийматиме головне рішення. У той час, коли це стане практично важливим, Фіцо не обійматиме посаду, яку він займає. До речі, вчора він допустив можливість своєї відставки. У різних містах проходять протести представників у різних сферах, зокрема в охороні здоров’я. Тут у нас і корупційні скандали. Фіцо критикують. І він встав у таку позу: я вам покажу, піду у відставку, й буде ще гірше. Це, звісно, поза, він у відставку не піде. Але питання членства України в НАТО вирішуватиметься без його участі, коли це буде актуально.

«САНКЦІЇ НАРАЗІ —НАЙЕФЕКТИВНІШИЙ МЕТОД»

Колишній керівник ЮКОСу Михайло Ходорковський учора в Європарламенті заявив про те, що санкції проти Россі були помилкою, їх треба було застосовувати з розумом проти корумпованих політиків, а не проти країни в цілому. І до того ж він вважає, що Європі слід знайти компроміс з Росією щодо України, інакше альтернатива — глобальна війна. Що ви скажете на такі рекомендації колишнього в’язня Путіна?

— Санкції мають стосуватися країни як такої. Адже для Заходу в цій ситуації єдина можливість якось вплинути на Росію — це запровадження крутих економічних заходів. Звісно, вони можуть торкнутися населення. Але це передусім відповідальність російського уряду, оскільки він робить такі кроки, які викликають реакцію міжнародного співтовариства. А в цьому випадку міжнародне співтовариство має більше думати про себе й Україну, ніж про простих російських громадян, відповідальність за яких несе російський уряд. Воно має подумати про те, якою може бути реакція Заходу. Отже, ці заяви Ходорковського можна розглядати у світлі того, що він збирається, напевно, свою політичну кар’єру розвивати в Росії і як російський політик, який хоче заручитися підтримкою населення, й тому заявляє про хибність санкцій. Думаю, що санкції наразі    — найефективніший метод, яким можна протистояти розширенню російської агресії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати