Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сильний символічний жест»

Експерт — про пропозицію 37 євродепутатів викупити російські «Містралі»
24 жовтня, 11:51
ФОТО REUTERS

Ситуація довкола постачання Францією вертольотоносців «Містраль» все ще залишається підвішеною. З одного боку французький уряд відклав ухвалу про постачання цих швидкохідних десантних кораблів через конфлікт на Донбасі. З іншого боку, багато країн Східної Європи і США наполягають на тому, щоб Франція не постачала «Містралі» Росії. Окрім того, спочатку з’явилася пропозиція про викуп цих кораблів для потреб НАТО, а потім пропозиція групи євродепутатів про придбання «Містралів» для потреб Євросоюзу.

Глава Європейської ради Герман ван Ромпей позитивно оцінив цю пропозицію євродепутатів, але зазначив, що її складно реалізувати. Зокрема, у відповідь на лист 37 членів комітету з закордонних справ Європарламенту Ромпей зазначив таке: «Я вважаю ваші пропозиції дуже цінними, хоча досягти їх реалізації буде нелегко через деякі істотні обмеження, зокрема положень Угоди про Європейський Союз (TEU), які стосуються сфери загальної політики безпеки і оборони (CSDP)»

На його думку, існують серйозні юридичні та фінансові перешкоди на шляху закупівлі Євросоюзом військової техніки. За словами глави Європейської ради, в TEU дійсно говориться, що CSDP включає прогресивне формування спільної оборонної політики Євросоюзу, що приведе до спільної оборони, коли Європейська рада, діючи одноголосно, прийме відповідну ухвалу.

«Проте угода також передбачає, що експлуатаційні витрати, які випливають з реалізації CSDP, не можуть бути здійснені з бюджету Євросоюзу в разі, коли вони виникають у ході проведення воєнних або оборонних операцій», — зазначив Ромпей.

 Тетяна КАСТУЄВА-ЖАН, керівник програми Russie/NEI.Visions у Французькому інституті міжнародних відносин, Париж:

— Ідея викупу «Містралів» НАТО або Євросоюзом висувалася деякими європейськими депутатами, політиками та експертами ще в квітні-травні цього року. Сам факт висунення такої ініціативи — сильний символічний жест у бік Росії. Перший варіант (НАТО) був би сильним подразником для Росії, на що навряд чи готові країни Заходу. Другий варіант (ЄС) був би, звичайно, сильним ходом, який показав би єдність країн Заходу, їх рішучість забезпечити свою безпеку і безпеку сусідів, а, головне, міг би наповнити реальним змістом європейську політику безпеки і оборони, яка так ніколи і не здійснилася насправді, попри всі плани та розмови довкола цього. Але такий варіант у реальності має мало шансів на здійснення, в усякому разі, в найближчому майбутньому: юридичні та фінансові перешкоди — не порожні слова. Для більшості країн Європи характерні процеси демілітаризації і зниження військових бюджетів. Важко чекати, що ця довготермінова тенденція може миттєво розвернутися в інший бік. Та й навряд чи варто очікувати єдиної позиції від усіх країн-членів ЄС із даного питання. А терміни підтискають, ухвалу щодо «Містралів» Франція має прийняти в найближчому майбутньому. Якщо не станеться чогось надзвичайного (подібного до аварії Боїнга!) напередодні прийняття ухвали, «Містралі» скоріше за все буде передано Францією для Росії.

Зараз неможливо точно сказати, яким буде остаточний вибір Франції. Наразі ситуація на сході України залишається в якійсь мірі замороженою домовленостями про припинення вогню і законом про особливий статус для деяких східних районів, і за відсутності якихось різких змін і  переломних подій, які могли б гойднути шальку терезів, обидва варіанти залишаються відкритими. На жаль, доводиться констатувати, що Україна має бути готова до того, що  «Містралі» Росії можуть бути, зрештою, передані. Це, поза сумнівом, дуже негативно позначиться на стані франко-українських відносин і на іміджі Франції в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати