Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ігор КАБАНЕНКО: "Україні потрібен "План Маршалла". Але це дорога з двостороннім рухом"

Гостем Літньої школи журналістики "Дня" став адмірал, експерт з питань оборони та безпеки Ігор Кабаненко
24 липня, 20:55

Після окупації і анексії Криму українські Військово-Морські Сили опинилися в дуже складній ситуації. Ми втратили багато кораблів. Чому так сталося? В якому стані знаходяться ВМС України через півтора роки після цієї трагедії? Які тут потрібні реформи? Ці запитання учасники Літньої школи журналістики «Дня» мали змогу сьогодні адресували новому лектору. Ним став один з найкращих професіоналів нашої країни в цій сфері, людина з великим досвідом і знаннями – адмірал, експерт з питань оборони та безпеки Ігор Кабаненко.

«Нам потрібна адекватна програма розвитку і відновлення флоту, яку держава могла б потягнути, - підкреслює наш гість. - Така програма була розроблена групою ентузіастів, яка складалася з офіцерів, що мають західну освіту, знання та досвід про активне залучення західного співтовариства. Це чудова програма – сучасна, європейська, з урахуванням багатьох факторів. Політикам по цій програмі треба було обрати один з запропонованих варіантів. Там є різні: від мінімального до максимального. Мені особисто подобається варіант – «Оборона і стримування». Цю програму можна реалізувати, але вона потребує політичної волі, не такого великого фінансування та команди однодумців, яку треба привнести в систему. Такі люди є – це молоді та перспективні офіцери, які думають стратегічними категоріями, розуміють ризики і готові їх прийняти».

Однак, люди у владі, напевно, не думають стратегічними категоріями. На жаль, якість люстрації, яку розпочала рік тому постмайданна влада фактично звелася до того, що з посад якраз звільнили таких людей як Ігор Кабаненко. «Багато речей в нас відбуваються по формі, а не по змісту, - коментує цей аспект лектор. - В нас політична люстрація була підмінена професійною. Треба навчитися дивитися вглиб проблеми та шукати реальні шляхи її подолання. Це питання якості. Яку модель ми поділяємо – якісну чи кількісну? Люстрували 128 чиновників – а яка якість? Як це вплинуло на державне управління? В західній цивілізації існують якісні механізми оцінок та винесення уроків. А ми тяжіємо до кількісних речей».

Виходячи з нинішньої ситуації, в якій ми опинилися у зв’язку з російською агресією, Ігор Кабаненко наголосив на тому, що Україні необхідна підтримка Заходу: «Для розвитку держави нам потрібен «План Маршалла». Але для нього повинне визріти не лише західне суспільство, але і ми. Це дорога з двостороннім рухом. Ми повинні створити умови для свого розвитку, бо ніхто крім нас цього не зробить. Це і законодавчі, і антикорупційні, і ментальні умови. Це прозорість в усьому, що відбувається в державі. Це регуляторна, фіскальна політика. Всі ці інструменти повинні використовуватися паралельно з намаганням цивілізованого світу підтримати нас».

Спілкуючись зі студентами, Ігор Кабаненко наголосив наскільки важливим є вибір молодого покоління: «Ваша генерація має можливість зробити стратегічний крок. У вас немає стереотипів, які були в попереднього покоління. Ви можете вибрати найкращу освіту та реалізувати свої знання. Важливо, щоб нова генерація залучалася до життя з широкими поглядами західного світу. Її енергія повинна створити центр гравітації в суспільстві, щоб воно зробило правильний вибір». 

Отже про реформування ВМС, стан української армії, застосування новітніх технологій, перспективи приєднання до НАТО, загрози російського військового угрупування в Криму, спосіб повернення півострова в склад України – читайте в найближчих номерах «Дня».

 

ВРАЖЕННЯ
 

Марія ГЕНИК, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова:

- Мені, як мешканці приморського міста, було цікаво почути думки Ігоря Кабаненка щодо українських морських сил. На жаль, наша влада часто забуває про ВМС, хоча присутність держави в морі багато в чому визначає її могутність. На думку Ігоря Кабаненка, така неувага до флоту зумовлена тим, що більшість українського істеблішменту має континентальну ментальність. Натомість саме морська ментальність допомагає країні розвиватися. Наш гість навів приклад Туреччини, яка, завдяки вдалому поєднанні континентальної і морської ментальності, досягла значних успіхів. Гадаю, цей приклад може бути позитивним для України.

Також ми торкнулися проблеми Криму. Кабаненко вважає, що потрібні комплексні заходи, головний з яких – економічний. Якщо Україна показуватиме вищі стандарти життя, кримчани самі захочуть повернутися до її складу. Подібна ситуація була у Німеччині напередодні падіння Берлінського муру. Погано, що це довгий шлях, але ми мусимо його пройти.

Дмитро ПЛАХТА, Львівський національний університет імені Івана Франка:

– У своїх інтерв'ю та публікаціях Ігор Кабаненко неодноразово наголошував на тому, що Україні не слід забувати про Військово-морські сили України. Він давав поради, як захистити національні інтереси на морі. Було дуже цікаво і приємно слухати людину, компетентну в цій сфері, яка розповіла, зокрема, про нинішній стан ВМС. Ігор Кабаненко вирізняється системним баченням і підходом. Без сумніву, потрібно працювати на перспективу. Наприклад, наш гість після звільнення з Міноборони долучився до створення агентства по науково-технічним розробкам, що впроваджує нові технології в оборонну сферу. Розвиток у цій галузі є визначальним задля надійного майбутнього нашої держави в сфері безпеки.

Тетяна ЛІТВІНЧУК, Київський національний університет імені Тараса Шевченка:

- Зустріч була особливо цікава тим, що ми почули думки про перемогу в війні з Росією від людини, яка народилась та певний час жила в Росії. Повністю згодна з лектором в тому, що «ідея повернення в лоно СРСР мертва». Нам потрібно рухатися лише вперед, а не повторювати минулі помилки.

Ірина СТЕЛЬМАХ, Львівський національний університет імені Івана Франка:

- «Мілітарна складова не повинна обмежувати цивільний розвиток», - сказав на початку розмови Ігор Кабаненко. Сучасна система потребує якісних змін. Можливості суспільства якраз показують, що можна рухатись в цьому напрямку. В Україні фактично триває конфлікт між двома цивілізаціями. В цих умовах потрібно вибудовувати механізми захисту нашої країни, долучаючись до Заходу.

Дар'я ТРАПЕЗНІКОВА, Київський національний університет імені Тараса  Шевченка:

- Приємно спілкуватися з людьми, які мають системне мислення, розуміння подій та взаємозв'язків між ними, бачення того, які наслідки вони матимуть в майбутньому. Ігор Кабаненко – один з них. Дякую «Дню» за такі зустрічі, після яких зростає впевненість у можливостях та бажанні нашого народу змінювати Україну.

Наталія ПУШКАРУК, Київський національний університет імені Тараса Шевченка:

- Я погоджуюся зі словами Ігоря Кабаненка, що війна в Україні відбувається не просто з агресором, це боротьба за наші цінності, майбутнє, напрямок розвитку. І зараз Україна стала центром таких цивілізаційних протиріч. Проте зміцнити позиції нашої армії зможе тільки підвищення її професіоналізму, увага суспільства і влади. Без фінансової та моральної підтримки ніколи не вдасться здобути перевагу над противником. Лише коли суспільство остаточно зміниться і згуртується, тоді проблеми почнуть вирішуватися. Тоді вдасться повернути Крим і подолати наслідки війни на сході України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати