Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кого обирає наша професія? – Тих, хто служить суспільству»

Літньошколярі «Дня» поспілкувалися з відомою журналісткою і «свідком історії» становлення телебачення в незалежній Україні Ольгою Герасим’юк
19 липня, 19:57

Цей тиждень Літньої школи можна сміливо назвати "зірково-медійним",  насиченим на зустрічі із "селебріті" у найкращому сенсі цього слова та експертами теле- і радіопростору. У середу студенти мали змогу поспілкуватися із відомою українською журналісткою, телеведучою, і, зрештою, першою заступницею голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення – Ольгою Герасим’юк.

«Я дуже рада з вами зустрітися. Це ювілейна, 15-а школа, і я вже попередньо кілька разів була тут, але завжди повторюю – це ваша велика удача, що ви потрапили сюди, адже зараз мало хто займається тим, що передає свої знання, особливо практичні навички ще й на такому рівні, як газета «День». Я вас з цим вітаю. Приємно мати справу з переможцями», - з таких слів почалася різнобічна розмова із пані Ольгою, яка викликала неабияке зацікавлення студентів.

Різнобічна, адже мова йшла не лише про створення Суспільного мовлення, тенденції журналістики, протистояння прихованій пропаганді і викликам у гібридній війні. Молоді журналісти поцікавилися про участь пані Ольги у проекті «Школи Лохвицького земства», розпитали про творчі плани та захоплення. Ольга Герасим'юк зацікавлено і щиро розповідала про свої зусилля з порятунку архітектурної спадщини, і те, наскільки Україна багата на культурні перлини.

Наша гостя так захопила розмовою, що навіть не вистачило часу відповісти на всі питання студентів – «школярі» вишикувалися в чергу, щоб перекинутись хоча б кількома словами і після закінчення зустрічі. «Кого обирає наша професія? – Тих, хто служить суспільству», – завершила гостя.

Найцікавіші "екстракти" – читайте незабаром у "Дні".

ВРАЖЕННЯ

«НЕМАЄ ОДНОГО, КОГО МОЖНА ПРИНЕСТИ В ЖЕРТВУ ЗАРАДИ БАГАТЬОХ»

Христина ШКРЯБІНА, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова:

— Під час зустрічі пані Герасим’юк заявила, що Нацрада буде розслідувати залучення дітей у психологічно травматичні програми. «Зараз дітей використовують заради рейтингів шоу. Топ-менеджери каналів кажуть, що вони роблять це для того, аби жахи не сталися з іншими дітьми. Але немає того одного, кого можна принести в жертву заради багатьох. Це принцип», — пояснила експертка.

Жоден принцип не повинен бути без практичної реалізації. Програми «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Битва екстрасенсів: діти-ясновидці» мають зникнути з ефіру, тому що вони спотворюють реальність і мораль. Тепер, коли в Україні нарешті згадано про журналістський стандарт захисту дітей, ми маємо його підтримати. Тож залучаємось до вирішення цього питання!

«РОЗМОВА, ЩО ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ КРИТИЧНО МИСЛИТИ ТА ФОРМУВАТИ СВОЮ ТОЧКУ ЗОРУ»

Марія ОРИЩИНА, Національний університет «Острозька академія»

— Зустріч з Ольгою Герасим'юк вирізняється своєю простотою та  інтелектуальністю. Нам вдалося обговорити не лише проблеми сучасної журналістики, а й значно заглибитися у особливості медіа простору України. Аналіз сучасного контенту на ТБ є досить важливим у такій формі обговорення, адже передбачає виведення тенденцій, що вказують на основні проблеми та успіхи з погляду людини, що є експертом у цих питаннях.

У ході зустрічі ми обговорили свободу слова та роль журналістів , проаналізували російську пропаганду та особливості інформаційної війни, дізналися про міжнародний досвід у цих питаннях. Усі ці проблеми є надзвичайно важливими для нас як молодих журналістів. Вони дають нам можливість критично мислити та формувати свою точку зору, і головним є те, що ми можемо обговорювати це з людьми, які мають пряме відношення до цієї сфери протягом усього становлення українського медіа простору.

Нагадаємо, що Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати