Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Черкасам потрібно 30 мільйонів — на каналізацію

09 січня, 00:00

Напередодні Нового року в Черкасах сталася аварія на каналізаційному колекторі, яким транспортуються міські стоки на очисні споруди одного з найбільших хімічних підприємств України ВАТ «Азот». Понад 172 тис. кубометрів фекальних стоків і рідких відходів хімічного виробництва потрапили у Кременчуцьке водосховище. Місце аварії певним чином було схоже на гірську річку глибиною два і завширшки три метри.

Унаслідок аварії впав тиск, припинено подачу питної води на перші поверхи, а гарячу воду відключили зовсiм. Ремонтні служби спробували переключити стоки на запасні гілки, але останні виявилися також пошкодженими.

Завдяки спільним зусиллям ремонтної служби «Азоту», аварійної бригади «Черкасиводоканалу» і працівників Управління з питань надзвичайних ситуацій 31 грудня вдалося відновити водопостачання в нормальному режимі. Але 4 січня знову стався прорив, який ліквідували за декiлька годин. Згідно з інформацією міської санепідемстанції, змін у хімічному складі води в місці скидання каналізаційних стоків і нижче за течією Дніпра виявлено не було і її якість знаходиться у рамках сезонних показників, а концентрація шкідливих речовин не перевищує гранично допустимої норми. На Кременчуцькому водосховищі у місцях водозабору в Світловодську Кіровоградській області і в Кременчуку Полтавської області санітарно-епідеміологічна служба встановила посилений контроль води.

Згідно з чинною технологією хімічного очищення відходів «Азоту» рідкі стоки змішувалися зі стоками міської каналізації, а вже після цього очищалися на міських очисних спорудах. До цього вони повинні пройти попереднє очищення на заводських очисних спорудах. Очисні споруди підприємства та його каналізаційний колектор знаходилися у надто запущеному стані, вже давно виробили свій ресурс і вимагали реконструкції.

Враховуючи дану ситуацію, з обласного і міського бюджету в терміновому порядку комунальному підприємству виділили 100 тис. грн. на ліквідацію аварії. Зараз ведуться роботи зі створення стабільної і надійної схеми водовідводу, щоб надалі подібна ситуація не повторилася. Правда, колектор, швидше, потребує не капітального ремонту, а фактичного виведення з експлуатації та укладання нових трубопроводів. На ліквідацію ж наслідків буде потрібно близько 30 млн. гривень, яких, зрозуміло, ні в обласному, ні, тим більше, у міському бюджеті немає. На прохання голови облдержадміністрації Черкаської області Володимира Лук’янця відбулася його зустріч з прем’єр- міністром України Анатолієм Кінахом, на якій головною темою було обговорення ситуації в Черкасах, пов’язаної з аварією. Анатолій Кінах дав відповідні доручення міністру економіки Олександру Шлапаку знайти можливість виділити необхідні кошти для ліквідації наслідків аварії на каналізаційному колекторі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати