Перейти до основного вмісту

Добре їмо

Чиновники запевняють: у Києві виробляють якісні продукти
05 серпня, 00:00
ЗА ЦИВІЛІЗОВАНИЙ РИНОК ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКТІВ У КИЄВІ СПЕЦІАЛІСТИ СПОКІЙНІ: «СУТТЄВИХ ВІДХИЛЕНЬ ВІД НОРМАТИВІВ ЯКОСТІ НЕМА», — СТВЕРДЖУЮТЬ У МІСЬКАДМІНІСТРАЦІІ. ЧОГО НЕ СКАЖЕШ ПРО РИНОК СТИХІЙНИЙ. ВРАХОВУЮЧИ ОБ’ЄКТИВНІ ФАКТОРИ ЇХ УТВОРЕННЯ, ТИМ НЕ МЕНШЕ, МІСЬКАДМІНІСТРАЦІЯ ПРИЙНЯЛА РІШЕННЯ ПРО ЇХ ЖОРСТОКУ ІНСПЕКЦІЮ І, ПО МОЖЛИВОСТІ, ЛІКВІДАЦІЮ. НА ОСІНЬ ІНСПЕКТОРИ МАЮТЬ ВИКЛАСТИ МЕРУ СВОЄ ПОВНЕ БАЧЕННЯ ТОГО, ЯК ВИПРАВИТИ СИТУАЦІЮ / ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Звіт за перше півріччя за підсумками роботи підприємств харчопрому столиці, заслуханий у стінах Київміськадміністрації, вийшов вельми оптимістичним. З 95-го у сфері, на яку припадає чверть випущених у Києві товарів, — позитивний приріст виробництва: приблизно 10 — 11% щороку. Високими є, за твердженням заступника начальника Головного управління споживчого ринку та торгівлі КДМА Олександра Шкілевича, й темпи вкладання інвестицій: щорічна динаміка — 30 — 40%, за шість місяців поточного року сфера отримала 90 млн. грн., що в 2,2 раза більше, ніж минулого року. Основному київському бюджету харчовики передали 90 млн. гривень (на 16% більше), до бюджетів різних рівнів — перерахували 209 млн. Майже десяту частину зробленого київський харчопром експортував на загальну суму в 173 млн. умовних одиниць: в основному — 52% — до північного сусіда. У 24 тисяч працівників галузі — своя радість: адекватною вартості життя в столиці стала їхня середня зарплата — 1111 гривень замість 634 торішніх. Спад виробництва відзначено у виробників м’яса, птиці, молока та макаронних виробів, однак О. Шкілевич пояснює це «об’єктивними причинами» і вважає «обставиною тимчасовою».

Загалом, столиця сама себе забезпечує продуктами на 52%. І, якщо говорити про якість (а не спитати про це не могли), то, за твердженням заступника начальника, саме до цих 52% у різних контрольних служб запитань «практично не виникає». А грішать цим — решта 48% продтоварів, що завозяться до Києва з інших міст і країн. Як мінімум, багато іногородніх виробників, всупереч Закону «Про захист прав споживачів», не надають інформації про те, що входить до складу продукту: йдеться не про шкідливість-нешкідливість різних домішків, а про те, наприклад, яким є відсоткове співвідношення м’яса і наповнювачів у тому, що називається ковбасою. У цьому контексті Олександр Миколайович відразу нагадав: якби дотримувалися державних стандартів радянських часів, коштувала б сьогодні та ж ковбаса разів у 8 дорожче... Домішки, якими користуються нині на «чесних» підприємствах, звісно, не заборонені і здоров’ю нації не загрожують, хіба що впливають на смакові якості. Тож київські виробники на київському ж ринку, очевидно, повинні вигравати хоча б за рахунок того, що відкрито виписують на етикетці всі компоненти... До речі, в столичній ковбасі — десь 150 — 160 грамів м’яса на кілограм її ваги...

...Більшість журналістських запитань були все-таки про хліб. За словами заступника начальника, ситуація в Києві стабільна, й передумов до її погіршення немає ніяких. Залишилося навіть нез’їдене минулого року: 29 тисяч тонн, що, до речі, становить 1,5 — 2 місячну потребу столиці. Закупили вже й 9 тисяч тонн зерна нового урожаю (квартальне споживання Києва — близько 73 тисяч тонн). Прогнозовані Мінагрополітики через несприятливі кліматичні умови втрати 15 — 20 відсотків урожаю ні Києву, ні Україні загалом поганої погоди не зроблять, вважає заступник начальника: за щорічної потреби України в 6,5 — 7 млн. тонн зберемо 15 — 16. Немає в столиці причин зростання ціни на хліб, обрадував О. Шкілевич. Більше того, київський мер Олександр Омельченко навіть подумує про те, щоб ціни знизити. Об’єктивна можливість є: минулого року столиця купувала зерно по 1350 грн. за тонну, а нині — за 770 грн. Щоправда, якщо це станеться, то не раніше, ніж місяці через два: ще не вичерпані запаси, закуплені за «спекулятивною» ціною. До осені прогнозують у столиці й стабілізацію цін на овочі: нині вони істотно відрізняються від аналогічних торішніх через негоду. У вересні чекають змін на цьому «фронті» та збільшення овочевого урожаю.

І наостанок — інформація для фанатів пива та сигарет, вона ж — інформація для роздумів. У загальному обсязі виробництва харчовиків «рідкий хліб» побив усі рекорди: п’ята (!) частина продукції, що випускається. Не дуже відстаючи, йде за пивною промисловістю тютюнова: 21% обсягу. І лише на 3-му місці — хліб звичайний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати