Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Електроенергія — з... відходів

На Вінниччині почала працювати перша біогазова станція
03 грудня, 10:37
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

У Козятинському районі на Вінниччині відкрили Юзефо-Миколаївський комплекс. Він переробляє буряковий жом, силос, вторсировину, відходи органічного виробництва на біогаз, а той, у свою чергу, на електроенергію, яка частково покриває енергетичну потребу цукрового заводу. У будівництво біогазового комплексу підприємство інвестувало 11 млн євро. Майже 70% компонентів та обладнання вироблено в Україні, зокрема на Козятинському машинобудівному заводі. Наразі потужність комплексу становить 3,2 мВт на годину, проєктна потужність — 5,2 мВт на годину. Запуск станції надав можливість створити робочі місця для 50 співробітників та приблизно 500 працівників.

«Перша біогазова електростанція Вінниччини обладнана устаткуванням, яке виготовили на Козятинському машинобудівному підрозділі Української технологічної компанії. Тобто біогазовий комплекс побудований та оснащений українським обладнанням, — відзначив під час відкриття заступник голови Вінницької ОДА Олександр КРУЧЕНЮК. — Але в основі переробки лежить голландська технологія отримання біогазу. Вона дає змогу переробляти не лише відходи, а й вторинні матеріальні ресурси агропромислового виробництва з коефіцієнтом трансформації більш ніж 75%».

 На переробку сировину постачатимуть із місцевого заводу, а також із Гайсина, Саливінки і Жданівки. У планах компанії — спочатку нарощувати утилізаційні потужності, а потім добудовувати біоетанольне виробництво, що заощадить кошти на будівлі очисних споруд і парагенерації, які будуть побудовані під час другої черги будівництва біогазового комплексу. Крім меляси, компанія планує також залучити до виробництва біоетанолу бій зерна, зернові висівки, заражене зерно, горіле зерно, фунгіцоване тощо.

 «Незважаючи на нестачу сировини — цього року цукровий завод переробив на 30% менше цукрових буряків, порівняно з минулим роком, — та невтішні прогнози на наступний рік, підприємство не зупиняється на досягнутому і планує будівництво біоетанольного заводу, бо за переробкою майбутнє», — прокоментував голова правління НАЦУ «Укрцукор» Андрій ДИКУН.

Кінцевим продуктом технологічного процесу біогазового комплексу мають бути не лише дешеві електроенергія і тепло, а й ефективні добрива для сільськогосподарського виробництва. Якщо природі потрібно десятки років для синтезу гумусу, то в біореакторі він формується за лічені дні. Добрива повертаються назад у ґрунт і відновлюють чорнозем. Переробка сировини на біогаз та органічні добрива може забезпечити заміну мінеральних добрив не менше як на 65%, що є надійним підґрунтям для енергетичної та екологічної безпеки. Такі станції зможуть забезпечити Україну не лише на 100% власним газом, теплом, екологічною електроенергією, а й допоможуть відновити і зберегти чорнозем.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати