Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Елітна контрабанда

Митники виявили близько 200 спроб перевезення мистецьких цінностей
07 червня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Минулого року митні служби України припинили близько 200 спроб незаконного перевезення речей, які мають історичну та культурну цінність, через кордони нашої держави. В результаті цього у правопорушників вилучено понад 1800 цінних зразків мистецтва, 53% з яких складають ордени та медалі, 7% — релігійні цінності, решта — історичні цінності, антикварний посуд тощо. Відповідно порушено адміністративні справи, а у 17 випадках — кримінальні.

«Завозяться контрабандні речі передусім з Туреччини, — розповів «Дню» заступник голови ДМС з питань організації правоохоронної діяльності Володимир Руссков. — Дуже багато завозиться з Росії. На польському, словацькому, угорському кордонах уже теж фіксуються випадки, коли речі не лише експортуються, але й завозяться у нашу державу. Фактично майже немає країни, з боку кордону якої не було б завезення. Проте ми можемо фіксувати лише, який кордон ці речі перетинають. А уже походження цих цінностей може бути різне».

За останні роки кількість випадків незаконного перевезення через український кордон предметів історичної та культурної цінності зростає. І лише 37% таких контрабандистів — громадяни нашої країни. Але якщо ще кілька років тому митники затримували такі контрабандні вантажі лише під час вивезення їх з України, то тепер у 30 % випадків «чесні експортери» погоріли саме під час ввезення цього товару в нашу державу.

«Основне наше завдання — це вибірковий митний контроль, — говорить заступник начальника Кримської регіональної митниці Олексій Орєхов. — На жаль, митні органи не можуть проводити оперативно-пошукові заходи. І це дещо обмежує нас. Якщо б ми більше отримували інформацію від інших правоохоронних органів, то, може б, і результати були б кращими. Одного разу наші митники затримали вантажівку. Машина була досить стара. Але при цьому вся нижня її частина була недавно пофарбована. А ще були помітні свіжі елементи шпаклювання на бакові для води. Це стало результатом більш ретельного огляду. І в результаті якого у цьому ж бакові були виявлені предмети, які мають історичну та культурну цінність».

Після того, як приймається рішення суду або по адміністративній, або по кримінальній справі, засідає спеціальна комісія. У цю комісію входять представники різних відомств і саме вони вже вирішують, куди потраплять конфісковані речі. Так, шостого червня цього року українська митниця офіційно передала вилучені цінності історичного та культурного значення до музеїв, церков та бібліотек України.

«Ікони повинні бути частиною українських храмів, частиною духовного скарбу України, — сказав «Дню» настоятель Святопокровського храму м. Бровари української православної церкви київського патріархату протоієрей Михайло Лесюк. — Півроку тому я особисто написав листа. Просив, що якщо буде така можливість в митної служби України, то щоб вони надали нам ціннісні ікони. Це перший мій лист, на який звернула увагу українська митниця. І дай Бог, не останній. Я отримав запрошення на те, щоб отримати ці ікони. Це перша участь нашої церкви у передачі таких скарбів. Сьогодні нам передали дев’ять ікон. Це в основному роботи ХХ — ХIХ століття. А також є одна чи дві ікони ХVIII століття».

Тісно співпрацює з міжвідомчою радою з питань повернення і ввезення цінностей і Національна парламентська бібліотека України. Як зазначила її генеральний директор Тамара Вилегжаніна, днями їм передали 120 книг, а також газет, які поповнять фонд рідкісних цінних книг.

Митники стверджують, що нині шанси незаконно перевезти предмети історичної і культурної цінності через український кордон не такі вже і великі. Адже, якщо людина вирішила скористатися авіаційним транспортом, то їй доведеться пережити досить серйозний і ретельний контроль. Дуже великі колекції теж досить важко перевезти, адже професійним митникам їх не так уже й складно виявити. Тому найлегше перевозити якісь невеличкі контрабандні цінності серед речей домашнього вжитку. Взагалі митники налаштовані не чіпати пересічного громадянина. Якщо ви звичайна людина, яка просто везе щось в сумці, то є шанс, що на вас не звернуть увагу. Хоча тут може спрацювати і психологічний фактор, коли ви почнете нервувати тощо. А понервуватися-таки доведеться, адже митники досить спостережливі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати