Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коледжі та технікуми — з бюджетом

Але професійно-технічні заклади досі без фінансування. Чому?
18 березня, 11:25

На останньому засіданні комітету Верховної Ради з питань науки і освіти практично врятували долю технікумів та коледжів. У комітеті підтримали доповнення до закону «Про освіту», за яким фінансування цих навчальних закладів гарантовано йтиме з державного бюджету. Нагадаємо, парламентарі вже тривалий час працюють над освітнім законом, за яким в окрему ланку виділяється професійна освіта. У межах школи профосвіту врятовано. Але окрема ланка професійно-технічної освіти, яка перейшла на фінансування місцевих бюджетів, досі у кризовій ситуації, без жодної державної підтримки.

Як пояснила «Дню» голова комітету ВР з питань науки і освіти Лілія Гриневич, раніше у парламенті ухвалили два законопроекти, які б зняли напругу. «Ми прийняли зміни до бюджетного кодексу, щоб виділяти на професійно-технічні заклади освітню субвенцію, та внесли зміни до державного бюджету, які покривають третину витрат на них. Решту мають додавати місцеві бюджети, — коментує Лілія Гриневич. — Але наразі Президент не підписав цих законів, хоча терміни пройшли. Заходи, що долають кризову ситуацію, наприклад, виплати стипендій чи зарплат, не вирішують питання системно».

Щоб технікуми та коледжі утрималися на плаву, освітній комітет має гарантували їхнє державне утримання. Законодавчою мовою, це буде освітня субвенція на здобуття загальної середньої освіти. «Але заклади І — ІІ рівнів акредитації мають визначитися з діяльністю. Якщо залишаються вищими навчальними закладами і готують бакалаврів, гарантовано фінансуватимуться із бюджету. Якщо переходять у вищу професійну освіту, існують різні варіанти фінансування», — зауважила Лілія Гриневич. Дію одного з цих варіантів уже відчули на собі професійно-технічні заклади. Коштів на місцях на них просто немає. Тому голова освітнього комітету виступає за те, щоб уся система професійної освіти лишилась у підпорядкуванні держави.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати