Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

16 лютого, 00:00

2012-й у Львові — Рік історії

Про це «Дню» повідомив міський голова Львова Андрій Садовий. «На поточний рік припадають 100-річчя «Пласту», 70-річчя Української повстанської армії, 140-річчя від дня народження оперної співачки світової слави Соломії Крушельницької та художника Олекси Новаківського, 130-річчя голови Українського лікарського товариства Мар’яна Панчишина, 125-річчя творця філософського театру «Березіль» Леся Курбаса та секретаря Військових справ ЗУНР Дмитра Вітовського,120-річчя патріарха Йосипа Сліпого та чотара Української Галицької Армії Олени Степанів, 100-річчя активного діяча ОУН Ярослава Стецька... І багато інших відомих львів’ян мають ювілеї 2012-го, — зазначив А. Садовий. — Саме тому ми й вирішили проголосити цей рік роком історії». Вже готується відповідне розпорядження мера — «Про Рік історії», в якому очільник міста звертається до громади з проханням належно поставитись і до підготовки, й до проведення пам’ятних заходів. Особлива місія цього року, на думку міського голови, покладається на школи: «Педагогічні колективи повинні акцентувати на святкуванні цих дат, щоби діти краще пізнали нашу історію», повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

Дніпропетровські опозиціонери пропонують «перейменувати» вулиці своїм коштом

У Дніпропетровську близько ста прибічників опозиції пікетували міськраду, вимагаючи вилучити з карти міста імена більшовиків, причетних до організації Голодомору. «Найкращий пам’ятник жертвам — відсутність пам’ятника катам», «Геть лиходіїв з наших вулиць» — такі плакати учасники пікету адресували депутатам, які зволікають з розглядом питання про перейменування вулиць Косіора, Постишева та Чубаря. Питання про зміну назв вулиць було затверджено рішенням виконкому для розгляду депутатами міськради на сесії 25 січня, проте цей пункт було знято з порядку денного і перенесено на наступну сесію. Це рішення представники опозиції визнали політичним прийомом, оскільки депутатська більшість на чолі з Партією регіонів знайшла на сесії час, аби назвати ім’ям Брежнєва безіменний проїзд в Амур-Нижньодніпровському районі Дніпропетровська. Отже, міська рада не лише ігнорує указ Президента України про скасування тоталітарної символіки і назв, вважають опозиціонери, а й постанову Верховного Суду України від 13 січня 2010 року, в якій Косіор, Постишев та Чубар названі серед винуватців Голодомору. «Вулиці нашого міста мають називатися на честь справді гідних людей, які уславили Дніпропетровщину. Карл Маркс жодного разу не був у нашому місті, проте головний проспект названо на його честь. Чому в нас немає вулиць кошових отаманів Запорізької Січі, які уславили наш край, а є вулиці з іменами вбивць українського народу?» — запитував на мітингу заступник голови обласної організації ВО «Свобода» Андрій Денисенко. Він вважає, що в Дніпропетровську триває відновлення радянських назв, оскільки до вулиці Брежнєва на карті міста без зайвого галасу з’явилися вулиця В. Щербицького і сквер імені М. Щолокова, про що «День» уже писав. При цьому місцева влада запевняє, що для масового перейменування вулиць та інших об’єктів у дніпропетровській скарбниці просто немає коштів. Щодо останнього представники опозиції вирішили заспокоїти чиновників з мерії. Як заявив на мітингу А. Денисенко, «замінити таблички на нові патріотичні сили Дніпропетровська готові за власні кошти», повідомляє Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ.

На Волині відбудеться «Турійське міні-Євро-2012»

Воно відбудеться влітку в мальовничому Турійському районі, котрий має майже три десятки озер. Організатором «Турійського міні-Євро-2012» виступає Соловичівська сільська рада. Ярослав Кашуба, який її очолює і про якого як про непоборного борця з пияцтвом та організатора цікавого дозвілля селян газета «День» уже не раз розповідала, має намір до цього літа виконати свою давню обіцянку: облаштувати в Соловичах такий стадіон, якому б і справжнє Євро позаздрило. Для цього сільська громада й написала проект, який став переможцем усеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Кілька років громада облагороджувала й береги прекрасного озера Величі: винищили зарослі кущів, провели освітлення, закупили кемпінги. І вже торік у вихідні дні озеро приймало для цивілізованого відпочинку до п’яти тисяч людей, переважно з Львівської області, котра бідна на такі водойми. На березі Величів і має відбутися «Турійське міні-Євро-2012» — змагання футбольних команд із чотирьох областей України. Соловичі й Величі вже вдруге цього літа прийматимуть і міжнародні дитячі змагання з туризму. Торік у них брали участь команди з Естонії й Литви, Росії, Білорусі та кількох областей України. Цього року очікують на не менше представництво, повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати