Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Куди поділися ретро-ліхтарі?

На Пейзажній алеї триває реконструкція — перша за останні 40 років
25 січня, 19:24

Цього року завершується реконструкція Пейзажної алеї. У київській мерії обіцяють, що невдовзі кияни та гості міста побачать оновлену алею. Реконструкція передбачає кілька етапів. Наразі завершено перший. На ділянці від урочища Гончарі-Кожум’яки до скульптури «Аліса в країні чудес» влаштували нове гранітне покриття, оновили дощову каналізацію, облаштували систему поливу газону, встановили гранітний бортовий камінь, новенькі лави. Також здійснили також ремонт підпірної стінки, повідомляють у Київській міській державній адміністрації.

Крім цього, на алеї замінили освітлення. Замість ліхтарів у ретро-стилі тепер тут сучасне LED-освітлення — без декорування та естетичної привабливості. Та й ще й з так званим холодним освітленням. До речі, проти його використання давно виступають учені у європейських країнах, навіть проводять спеціальні дослідження, щоб визначити, який тип освітлення для якої місцевості краще облаштовувати.

«Знову встановили яскраві білі лампи з неприкритим джерелом світла. Б’є в очі і доводиться опускати погляд. Інакше будуть зайчики, як після зварки», — коментував раніше у ЗМІ урбаніст Віталій Селик. Холодне світло шкодить рослинам та тваринам. Також активіст нагадав, що на оновлених сходах Пейзажки і новому пішохідно-велосипедному мосту встановили якраз теплі діоди: «Поставили приємні і гарні ліхтарі під старовину з теплим світлом. Тому вибір неприємного для відвідувачів освітлення алеї незрозумілий».

Наступний етап реконструкції Пейзажної алеї передбачатиме облаштування нових лавиць, велопарковки, дитячого ігрового ландшафту, спортмайданчика і нового скверу. Загальний кошторис оновлення — понад 123 мільйони гривень. До речі, це перший за останні 40 років капітальний ремонт цієї історичної місцини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати