Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Недипломатична поведінка дипломата

Кримські татари вимагають депортації генконсула РФ за «фашиствуючі» висловлювання
23 травня, 10:51
ФОТО ЛЄНЬЯРИ АБІБУЛАЄВОЇ

Голова фракції «Курултай-Рух» ВР Криму, перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров закликав владу України заявити про небажаність перебування генерального консула Росії в Сімферополі Володимира Андреєва на території України. Причиною стало інтерв’ю генконсула кримськотатарському телеканалу ATР, в якому Андрєєв фактично виправдав депортацію кримських татар, здійснену Сталіним у 1944 році.

Нагадаймо, що російський генконсул не допустив членів російської делегації на прем’єру художнього фільму «Хайтарма», у якому розповідається про депортацію кримськотатарського народу. При цьому він заявив, що Росія не могла бути представлена на прем’єрі фільму, який «спотворює правду про Велику Вітчизняну війну». Генконсул переконаний, що «тема колабораціонізму і пособництва окупантам зобов’язана бути присутнім у всіх заходах», які висвітлюють сталінську депортацію кримських татар.

Більше того, Андрєєв підкреслив, що висловлена ним позиція узгоджується з позицією влади РФ. «Все, що я сьогодні сказав — це абсолютно офіційно. Ось запишіть і прокручуйте будь-якому кримському татарину. Моє слово і слово Росії повинно звучати і має бути відомо», — сказав він.

Такі заяви російського дипломата викликають більше ніж здивування, їх можна розглядати як невігластво. Хто-то а він мав би знати, що Указ Президії Верховної Ради СРСР № 493 від 5 вересня 1967 року «Про громадян татарської національності, які проживали в Криму» визнавав, що «після звільнення в 1944 році Криму від фашистської окупації факти активної співпраці з німецькими загарбниками певної частини проживають в Криму татар були необгрунтовано віднесені до всього татарського населення Криму».

Тому можна зрозуміти обурення кримських татар. І цілком обѓрунтованими тут є слова Чубарова, який вважає, що Андрєєв «припустився образливих, цинічних за своєю суттю тверджень на адресу кримськотатарського народу та на адресу кожного кримського татарина». Голова фракції «Курултай-Рух» назвав висловлювання консула «фашиствуючими» і нагадав про згаданий вище указ і те, що у 1989 році ВР СРСР визнала депортацію незаконною і злочинною. Заступник голови Меджлісу також нагадав про Вільнюську декларацію ОБСЄ 2009 року, якою було прирівняно злочини нацизму та сталінізму.

«Я думаю, зробить честь російському керівництву негайне відкликання так званого дипломата. А честю для нашої держави буде негайне повідомлення пану Андрєєву про його небажане перебування на території Української держави» — заявив Чубаров з трибуни кримського парламенту. «Хоча пан Андреєв захищений своїм дипломатичним статусом, але він, однак, має дотримуватися відповідного законодавства країни перебування, — підкреслив Чубаров. — Від імені сотень кримських татар, що з ночі обривають мої телефони, я вимагаю від прокуратури Криму, від СБУ дати правову оцінку висловлюванням пана Андрєєва. Я думаю, що ми разом зробимо все для того, щоб Росію, країну велику, країну-сусіда, країну, з якою ми хочемо дружити, не представляли такі люди, як пан Андрєєв».

Перший заступник голови Меджлісу також повідомив, що 23 травня кримські татари проведуть пікет протесту біля Генерального консульства Росії в Сімферополі, та закликав своїх співвітчизників туди прийти.

Нагадаймо, що у 2010 році генеральний консул Росії у Львові Ґузєєв заявляв, що Україну «придумали австріяки щоб розділити «два братські народи». Через кілька місяців його перевели з України.

Поки, що невідома якою буде реакція українського МЗС на ганебну заяву російського дипломата. У прес-службі МЗС повідомили, що вивчають заяви ген консула і потім підготуються заяву.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати