Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обігнати Люксембург

Українські компанії зможуть «позичати до зарплати» на фондовому ринку
17 липня, 00:00

Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку заявила про намір лібералізувати ринок корпоративних облігацій. «Ми вважаємо чинні обмеження нерозумними», — заявив заступник голови ДКЦПФР Сергій Бірюк. На його погляд, саме цей вид цінних паперів матиме кращі перспективи на українському фондовому ринку в найближчому майбутньому: «У світі лише 7% інвестицій залучають через акції, решту — через інші папери, головним чином, через корпоративні облігації». Сьогодні підприємствам заборонили випускати боргові облігації на суму, що перевищує 25% статутного фонду. Це обмеження було встановлене парламентом під враженням сумних наслідків роботи «трастів», які щедро брали у борг i нічим повернення грошей не гарантували.

Протягом останніх двох років випуск облігацій став наймоднішим способом залучення капіталу українськими компаніями. Обсяг випуску цих паперів на фондовому ринку в першому півріччі 2003 року становив 2,2 мільярда гривень. Це більше ніж у 7 разів перевищує торішній показник. Про облігації вітчизняні бізнесмени найчастіше замислюються тоді, коли гроші потрібні на реалізацію масштабного проекту, і традиційних обсягів звичайного банківського кредиту просто не вистачає. Борис Тимонькін, який є головою одного із найактивніших гравців цього ринку — «Укрсоцбанку», — вважає, що чинні обмеження на сьогоднішній день уже не вигідні ні продавцям, ні покупцям облігацій.

У Держкомісії з цінних паперів також упевнені, що зростання ринку може бути ще більшим (за обсягом він далекий навіть від ринку Люксембургу), і саме час пом’якшити чинні обмеження. Зі слів Сергія Бірюка, доцільно встановити верхню планку обсягу випуску облігацій на рівні 25% власного капіталу підприємства. Власний капітал — це різниця між активами (власність плюс «дебіторка») і пасивами (борги). Це нововведення планують передбачити у законопроекті, який готується на розгляд парламентом уже найближчої осені. Інтереси компаній, що потребують великих інвестицій на ринку корпоративних облігацій, досить щільно представлено у Верховній Раді, отже, парламентські перспективи цієї ідеї виглядають вельми непогано.

Президент ПФТС Ірина Заря вважає, що одним із напрямів розвитку фондового ринку в перспективі стане безпосереднє залучення коштів населення. Станеться це, очевидно, через 2—3 роки, коли, як передбачає Сергій Тимонькін, між банками закінчиться «бійка за депозити» громадян, і ставки відсотків за внесками впадуть до цифр, якi можна порівняти з доходністю корпоративних облігацій. За деякими даними, нині середньозважена доходність облігацій становить 13,24% річних.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати