Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пам’ятник правді і мистецтву

У селищі міського типу Брюховичі, що біля Львова, вшанували Володимира Івасюка
19 жовтня, 18:32

Цей монумент — данина пам’яті композитору, який саме на території цього населеного пункту відійшов у вічність орієнтовно 24-27 квітня 1979 року (бо точна дата смерті Володлимира Івасюка невідома). 18 травня його  тіло знайшли повішеним  на дереві в Брюховицькому лісі. Офіційна версія КДБ — самогубство, але уже давно цю брехливу версію спростовано і доведено, що композитор був вбитий. За свій талант, за те, що підніс на високий  рівень українську естраду і культуру в цілому. Архіви цієї справи донині зберігаються в Москві під таємний грифом «секретно» і їх не відкривають навіть родичам Володимира Івасюка..

... Минулої неділі Володимир Івасюк повернувся до Брюхович у бронзі, й відтепер стоятиме у центрі селища, біля Народного дому, на вулиці свого імені. Зі скрипкою в руках, у вічному поруху, зі своїм улюбленим  буковинським кептариком на плечі. Саме таким зобразив його автор пам’ятника брюховецький скульптор Любомир Кукіль.

Як сказав на відкритті селищний голова Володимир Доманський, ідея встановлення пам’ятника композиторові народилася в брюховицькій громаді ще двадцять років тому. «Її подали вчителі місцевої школи. Ще років сімнадцять тому були якісь перші спроби втілення цієї ідеї, але це були важкі роки в економічному сенсі, не було відповідного фінансування,  й вона весь час відкладалась. У 2016 році представники двох громадських організацій: «Разом до змін» та фундація  «Перспектива» відродили цю ідею і взялись за спорудження пам’ятника, який  відтепер буде прикрашати наше чудове селище».

На відкриття пам’ятника Володимиру Івасюку приїхала його рідна сестра Оксана з Чернівців, також племінники, близькі і дальші родичі, друзі, прийшли небайдужі мешканці Брюхович і представники львівської громади.

«Цей  пам’ятник має нагадувати усім, що в світі має бути менше зла, насильства, вбивства, — сказала  Оксана Івасюк. — Я вдячна брюховицькій  громаді за всі ці  зусилля, які  були докладені для відкриття. пам’ятника».

«...Володя міг би багато зробити для української культури. якби він мав змогу працювати, якби залишився живий.  На жаль, його Муза замовкла, але він мав і має тисячі послідовників... Цей пам’ятник у Брюховичах  —  пам’ятник сенсу правди і мистецтва. Дякую вам  усім», — сказала вона.

На урочистостях відкриття пам’ятника був присутній  відомий львівський бандурист Остап Стахів, який навчався у Львівській консерваторії саме в той час, коли в ній  вчився Володимир Івасюк.

Слова мав і скульптор, автор пам’ятника, який був небагатослівним. Він розповів,що довго  трудився над цим пам’ятником, адже спочатку не було матеріалів, фотографій, які б допомогли йому знайти той образ, який відображений у скульптурі. Дуже допоміг йому у цьому відомий львівський фотомитець (нині уже покійний) Любомир Криса, чоловік рідної сестри Володимира Івасюка Галини, за що він йому  дуже вдячний.

Пам’ятник Володимиру Івасюку у Брюховичах — третій  на Львівщині.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати