Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Після снігу... каналізація

У Києві прорвало дамбу Бортницької станції аерації. Чому це сталося і чим загрожує?
12 квітня, 11:21
ФОТО З САЙТА JKG-PORTAL.COM.UA

Вночі з 10 на 11 квітня під Києвом прорвало дамбу Бортницької станції аерації, внаслідок чого маси брудного мулу розлилися на найближчі лугові території. Як пояснили у Київській міській державній адміністрації, аварія сталася внаслідок танення великої маси снігу та високого підняття ґрунтових вод. На ліквідації прориву усю ніч працювали 310 працівників Державної служби з надзвичайних ситуації, 240 солдат Президентського полку, а також 25 одиниць техніки. «До самої греблі дістатися було неможливо. Співробітники станції, рятувальники і військові власноруч заповнювали мішки піском і несли близько 200 метрів, щоб створити шлях для рятувальних машин», — розповіли у Міністерстві оборони. Пізніше міністр екології та природних ресурсів Володимир Бражник відзвітував, що до ранку прорив був локалізований. «Витоку у Дніпро чи у найближчі водні ресурси не було. Воду пити можна», — підкреслив чиновник. Його слова підтвердили і у «Київодоканалі», компанії яка експлуатує очисну станцію. «На 11 квітня всі показники якості питної води центральній системі водозабезпечення Києва перебувають у нормі. Показники аналізів річкової води вказують на те, що місто стоїть на порозі паводкового періоду, для якого властиві підвищення каламутності річкової води, кольоровості, окислюваності, зменшення лужності», — зазначили у компанії. Але ця відповідь задовольнить лише тих, хто погано володіє ситуацією. Мулове поле, з якого витекли небезпечні речовини, розташоване кількома кілометрами південніше столиці і витоками ніяк не може вплинути на водозабір для питної води, що розташований північніше міста. Найбільша небезпека загрожує селам Бориспільського району Ревне, Проців, Вишеньки, Гнідин, Петрівське. За словами директора Інституту міста Олександра Сергієнко, отруйні речовини можуть потрапити у ґрунтові води, які є питною водою для мешканців цього регіону. «Цей розлив, особливо зараз, у період водопілля, коли усі ґрунти просякнуті вологою, досить добре буде поширюватися околицями. Встановити наслідки між цією аварією і захворюваністю на рак дуже складно, але насправді така ймовірність є. В мулі є метали, що мають канцерогенні властивості. Людина буде поступового накопичувати такі речовини і за декілька років може захворіти на рак», — підкреслює експерт у розмові з «Днем». Окрім того, за його словами, потрапляння отрути у навколишнє середовище негативно вплине на флору та фауну придніпровських лугів. «Ті ж тварини та птахи можуть переносити цю отруту на інші території», — стверджує Сергієнко.

В то й же час, аварію можна було попередити. Ще у лютому директор станції Володимир Бражник на засіданні Київради заявив про загрозу екологічної катастрофи, проте у КМДА повідомили, що ніякої загрози прориву дамби немає. «Заздалегідь до періоду активного сніготанення екологічна комісія зробила все можливе для виділення більше 19 мільйонів гривень зі столичного природоохоронного фонду для укріплення дамб мулових полів Бортницької станції. Проте, як бачимо, дамби залишились неукріпленими», — заявив голова Партії Зелених Денис Москаль. За його словами, комісія вже надіслала вимогу до Департаменту житлово-комунальної інфраструктури прозвітувати про долю цих коштів до 16 квітня.

Бортницька станція аерації була введено у експлуатацію ще 1965 року. За підрахунками фахівців, повна реконструкція сьогодні оцінюється у 500 мільйонів євро.

До речі, днями подібна ситуація трапилася в Одесі під час проведення монтажних робіт з реконструкції системи водовідведення. Тоді 21 тисяча кубометрів неочищених каналізаційних стоків вилилася у Чорне море поблизу центрального пляжу міста Аркадія. Кількість вилитих стоків можна було б помістити у 350 стандартних залізничних цистерн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати