Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поки що «не теракт»

«Зв’язок між пікетом та вибухом очевидний», - вважають учасники громадської акції під стінами харківської міськради
25 грудня, 14:49

Громадська акція під харківською міськрадою 24 грудня закінчилася нічним вибухом в офісі одного з її організаторів, волонтера В’ячеслава Дуди. Саме його машина, яка була приготована для відправлення у зону АТО, блокувала виїзд Генадія Кернеса з міськради.

Ще зранку 24 грудня представники громадських організацій зібралися під будівлею, щоби пройти на засідання міськради та взяти участь в її роботі. «Ми вирішили знайти нову форму роботи з міською владою, - пояснює активістка «Громадської Варти» Світлана Голуб. - Ми хотіли відкрити цю сесію зверненням жителів міста, громадських організацій, та завжди бути присутніми на сесіях міськради. В нас була приготована письмова заява. І ми зареєструвалися заздалегідь, щоб на законних підставах увійти до сесійної зали».

Але представників громади не пропустили в приміщення працівники міліції. Вхід закрили не тільки для простих громадян, але навіть для чинного депутата міськради Дмитра Мариніна. Також всередину не пустили представників українських ЗМІ: АТН та 5 Канал, натомість запросили представників російських ЗМІ, фактично - країни агресора.

«Кернесу не потрібні були на сесії представники громади, бо на цей день він запланував підписати взяття кредиту в 70 млн доларів в банку «Європейського розвитку» для КП «Харківводоканал», яке вже винне Обленерго 400 млн гривень, внаслідок чого в Харкові почалися «планові» відключення електрики, - пояснює «закритість» засідання депутат Дмитро Маринін. -  Цей кредит для збиткового підприємства беруть під заставу майна міської громади! І ручні депутати без роздумів голосують за це рішення». Також учасники засідання повідомляють, що під час сесії міський голова провів 21 питання по розподілу земельної власності та будівель. Питання, які ніде не були оприлюднені, прийняли в закритому форматі дуже швидко за кілька хвилин. Також на цій сесії було прийнято рішення про знищення бездомних котів, яке обурило захисників тварин у Харкові.

«В будівлі було дуже багато «тітушок», яких випускали купками. Ми впізнали більшість із них – це були ті люди, які били українських патріотів 1 березня в Харківській ОДА, - наголошує учасниця акції Світлана Голуб. - Те, що людей не пускають на сесію та вони не можуть брати участь у вирішенні питань міського врядування, - дуже показово».

Обурені люди, яких не допустили на сесію всупереч законам України, перекрили виходи з будівлі, щоб змусити депутатів відповісти на їх запитання. Під час заворушень та сутичок між активістами та «тітушками» під міськрадою постраждало четверо громадських активістів, які звернулися до лікарні.

Одним із тих, хто блокував виїзд Геннадія Кернеса, був бізнесмен та активіст В’ячеслав Дуда. І тієї ж ночі саме в його офісі меблевого ательє «Ажур» на вулиці Римарській 3/5 стався вибух. В’ячеслав, який був активістом, починаючи з Майдану і закінчуючи вивішування державних прапорів по Харкову та по всіх звільнених містах, зараз відомий своєю допомогою воїнам АТО. Люди впевнені, що зв’язок між пікетом та вибухом очевидний.

«Збитки в меблевому підприємстві великі, - кажуть постраждалі особи. - Крім будівлі пошкоджена частина товару, який був приготований для реалізації. Але все можна відремонтувати. Це залякування на кшталт: ми знаємо де ти працюєш, знайдемо, і де ти живеш. Це бандитизм». В пресс-центрі МВС про теракт поки не говорять.  «Відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 194, умисне пошкодження майна через вибух. Про терористичний акт можна буде говорити тільки після експертизи, - коментує прес-секретар МВС Наталя Захарова. - Жодних підозрюваних поки що немає».

Неофіційно слідчі коментують, що професіональний вибуховий пристрій, який був використаний в офісі на Римарській вночі з 24 на 25 грудня, – того ж самого типу, яких використовувався в теракті в пабі «Стіна», біля мосту, та під військовою частиною.

Допомогти волонтерам, постраждалим від вибуху можна, перерахувавши кошти на рахунок у  Приватбанку.

5168 7556 0546 0126 Автомонова Вероніка

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати