Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Поштовх до розвитку»

Верховна Рада підтримала зниження ставки ПДВ для об’єктів культури
06 листопада, 10:36

За законопроєкт № 3851 про пільгове оподаткування для культури, туризму та креативної економіки проголосувало 293 народні депутати. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко вже заявив, що це прогресивне рішення для сфери, яка чи не найтяжче переживає коронавірусні часи.

Так, завдяки ухваленому закону відбудеться стимулювання попиту та розширення пропозиції суспільно важливих товарів і послуг, серед яких: показ оригінальних музичних творів, фільмів, театральні, оперні, балетні, концертні та інші вистави, діяльність професійних музичних колективів, тощо. Для всіх оподаткування буде зниженим. Також буде зафіксовано нове поняття «Бюджетний грант», який стане фінансовою допомогою на проєкти для галузі та інституційною підтримкою. Матеріальна підтримка надаватиметься на конкурсній основі.

За словами міністра, менша ставка ПДВ дозволить зберегти креативним підприємствам більший обсяг оборотного капіталу для його подальшої реінвестиції в бізнес. Тобто у підприємств залишатиметься більше коштів для покриття витрат і розвитку. Діятиме знижена ставка ПДВ у розмірі 7% для постачальників готельних послуг — на постійній основі.  Крім цього, знижена ставка діятиме й щодо публічного показу стрічок, легально адаптованих в україномовні версії для осіб із порушеннями слуху та зору.

«Це рішення стане поштовхом для культурної галузі до розвитку, у тому числі й через створення нових робочих місць, що унікально у часи пандемії. Тепер представники галузі зможуть існувати, плануючи завтрашній робочий день для своїх підприємств та співробітників. А ще — створюючи новий якісний національний культурний, туристичний продукти та продукти креативних індустрій», — наголосив міністр.

Пільги у сфері оподаткування чи пільгові кредити стануть доступними одразу після того, як закон підпише президент.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати