Проблеми смачної та здорової їжі

На вчорашній прес-конференції, присвяченій першій в Україні виставці лікувально-профілактичного і дієтичного харчування головний дієтолог Мінздоров'я, доктор медичних наук Петро Карпенко і заступник директора з питань науки науково-технічного центру «Віріа» говорили про необхідність всілякого сприяння поширенню в Україні натурального лікувально-профілактичного харчування.
Це питання, наголошували на прес-конференції, особливо важливе для України, яку, на жаль, важко назвати екологічно благополучним регіоном. Але з дієтичним харчуванням ситуація складна. За словами головного консультанта Комітету ВР з питань екологічної політики Сергія Омельянца, у нас «немає державної концепції лікувального харчування». Пільги існують тільки на дитяче харчування, і підприємства виявляються незацікавленими у виробництві продуктів лікувально-профілактичного характеру. Тим більше, що виробничі технології в цій галузі дедалі ускладнюються, від чого, зрозуміло, «дорожчає» саме виробництво. Таким чином, така необхідна Україні продукція все менше приваблює вітчизняного виробника (тут же прозвучали запевнення в тому, що наявні вітчизняні зразки набагато дешевші, ніж імпортні аналоги i не поступаються їм щодо якості). Нашi екологічно чисті лікувальні харчі з'являються на прилавках не часто, і, нарівні із привертанням до цієї проблеми уваги держави, організатори майбутньої виставки «Харчування й життя. ХХI століття», яка триватиме в Українському домі 9—11 грудня, головним своїм завданням бачать популяризацію такого харчування серед споживачiв. Але поки що, на жаль, ця індустрія не в найкращому стані, і тому, як повідомили кореспондента «Дня», для проведення виставки з метою фінансової підтримки довелося запрошувати й іноземних виробників — хоча переважати будуть вітчизняні продукти. Що ж, справа, звичайно, потрібна — якщо тільки, не дай Бог, та ж економіка не зробить головною проблемою українців пошук хоч якоїсь їжі.