Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сходи та експозиції

Як бачать Поштову площу переможці Всеукраїнського конкурсу на найкращу концепцію історико-культурного туристичного центру «Річкова брама тисячолітнього Києва»
24 липня, 12:23

Його ініціював у листопаді 2018 року член Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Віталій Білецький, один із тих, хто активно відстоював збереження археологічних знахідок у вигляді музею.

Таким чином активісти спробували переосмислити Поштову площу як публічний простір із різними функціями та важливу історичну точку на київській мапі. Це також нагадування: незважаючи на травневе надання ділянці статусу пам’ятки археології національного значення, площа досі перебуває в аварійному стані, а унікальні артефакти минулого — досі під загрозою знищення.

Конкурс проводився у два етапи. На першому свої пропозиції могли вносити усі охочі кияни та українці. За його результатами склали конкурсне завдання для другого туру, в якому взяли участь архітектори-практики.

Переміг проєкт архітекторки Людмили Баженової, зроблений у співавторстві з інженерами-проєктувальниками Олександром Приходьком та В’ячеславом Гоцалюком.  Вони пропонують усе ж таки перетворити підземний простір на музей, встановивши там переходи для екскурсантів, освітлення та інформаційні таблички. Проєкт дасть можливість поєднати екскурсії із розкопками та консервацією знахідок. Річковий вокзал пропонується повноцінно відреставрувати та перетворити на громадський простір із різними активностями. Власне, він уже таким став, але про реставрацію поки не йдеться. Ще один важливий акцент — доступність площі і набережної. Проєктанти пропонують прибрати ресторанні споруди, які суперечать будівлі вокзалу, замість них зробити зручні для маломобільних людей сходи із пандусами, а заклади харчування перенести під них.

Нагадаємо, не так давно кияни провели акцію, щоб привернути увагу до недіючого пандуса. Активісти кажуть: залишилося лише встановити перила і провести благоустрій.  26 липня Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва проведе тендер на будівництво пандуса. За умовами, його мають завершити до кінця року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати