Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Треба буде осмислити кожну світлину і кожне сказане слово»

У четвер, 31 травня, розпочинаються Дні «Дня» у Львові
29 травня, 19:24
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Із власних спостережень і досвіду знаю, як «День» вміло формує корисні звички та сталі традиції. Одні вже роками звикли снідати в компанії свіжого номера «Дня», принесеного зранку поштарем. Другі незмінно купують газету дорогою на роботу чи навчання, читаючи її потім у обідню перерву, а дочитуючи вже по дорозі додому. А треті ще зранку в метро зі свого смартфона встигають прочитати частину всіх останніх матеріалів на сайті видання. Для своєї аудиторії «День» став неодмінним складником щоденного ритуалу читання.

Втім, є й інші традиції, до яких своїх читачів долучає редакція. Для прикладу, з настанням весни у Львові я звик періодично відповідати на запитання, чи приїде цього року до міста Лева традиційна фотовиставка «Дня». Кожного разу відповідь була позитивна. А тепер, коли улагоджені всі нюанси та деталі, ми з радістю можемо запросити львів’ян і гостей міста на відкриття цьогорічних Днів «Дня» у Львові!

Отже, відкриття виставки найкращих світлин ХІХ Міжнародного фотоконкурсу газети «День» відбудеться в четвер, 31 травня, о 13.00 у головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка». А згодом, о 14.00, у стінах цього університету розпочнеться інтелектуальна дискусія, участь у якій візьме головний редактор газети «День» Лариса Івшина. Нагадаємо, Дні «Дня» традиційно відбудуться за підтримки НУ «Львівська політехніка» та Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків із діаспорою НУ «Львівська політехніка», а також за сприяння обласної державної адміністрації.

«Приїзд команди «Дня» з фотовиставкою — завжди велика подія. Не тільки для «Львівської політехніки», а й загальноміська, навіть для цілої Львівщини, тому що до нас приїжджають і з районів, — говорить директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків із діаспорою НУ «ЛП» Ірина КЛЮЧКОВСЬКА. —  До речі, ми порахували, що це — десята, ювілейна виставка у «Львівській політехніці». Перша фотовиставка «Дня» відкрилася в нас 15 травня 2009 року. Особистий контакт став початком не лише систематичних зустрічей зі студентською й академічною спільнотою, а великої дружби «Дня» і нашого МІОКУ, і «Львівської політехніки» взагалі. Пригадую, 2009 року люди були просто зачаровані, бо ніхто не сподівався, що власне газета може робити такі масштабні проекти. Але цей візит запам’ятався нам і першою великою конференцією «Формування історичної пам’яті молоді». Комплекс питань, який порушувався, — це абсолютно безцінні речі, який проходили повз нашого школяра, студента. Це була можливість обпертися на міцну основу, реперні точки, яка давали нам можливість руху вперед. Тому виставка, на яку ми очікуємо, це момент осмислення самих себе. Але також дуже важливо організовувати зустрічі, і ми це робимо, з людьми, до яких є безумовна довіра. Сьогодні таких людей надзвичайно мало. Велика когорта, на жаль, покинула цей світ. Це зустрічі, які дають відчуття великої правди. Для нас газета — це великий правдолюбець. І таке інтелектуальне спілкування дає нам силу не зупинятися навіть тоді, коли опускаються руки, а рухатися вперед. 2018-й оголошений газетою «День» роком Гетьманату Скоропадського — це безцінний посил до осмислення наших перемог і поразок та намагання навчити суспільство готуватися до виборів. Для мене дуже важливим меседжем, який подає «День» і особисто Лариса Івшина, — гуртування інтелектуалів, формування їхньої думки і місія, яка покладена на кожного, хто хоче долучитися до справжніх, глобальних реформ у суспільстві».

«СЮДИ МАЮТЬ ЗАВІТАТИ ВСІ ЛЬВІВСЬКІ СТУДЕНТИ»

Дні «Дня» — подія, яка об’єднує найширше різноманіття людей. Кожен знаходить тут свою «глибину». Ми поцікавилися, що означають Дні «Дня» для львів’ян.

Освітній аспект — те, що мотивує львівську молодь прийти на Дні «Дня». Минулого року студенти-журналістки Львівської політехніки Марта Хархаліс та Вітослава Глагович на відкритті представили відеосюжет «Чому Львівська політехніка обирає «День»?», у якому розповіли про історію газети «День», проекти видання, їх роль для суспільства, а також співпрацю газети й університету.

«На «День» завжди чекають у Львівській політехніці», — відзначає Марта Хархаліс, яка в четвер обов’язково планує відвідати відкриття Днів «Дня» у Львові. — Знаю, що це дуже важлива подія для молоді. На мою думку, сюди мають завітати всі львівські студенти — особливо ті, хто думають над тим, щоби поїхати з України. Через свою фотовиставку «День» показує наші реалії, але також дарує надію, вчить і виховує.

Для мене зустрічі з Ларисою Івшиною — це завжди велика подія, оскільки це та людина, моральні цінності якої хочеться наслідувати. Дні «Дня» — чудова нагода, щоб поспілкуватися з нею та послухати її. В цей день тут треба буде осмислити кожну світлину і кожне сказане слово».

«День» ДОПОМАГАЄ ДОГЛИБНО ПІЗНАТИ СВОЮ КУЛЬТУРУ»

Дні «Дня» щороку стають платформою для зустрічі та дискусії представників львівської інтелігенції. Звичайно, що серед місцевих інтелектуалів вагому частку становлять викладачі львівських вишів. Готуючи анонс, ми поспілкувалися з мовознавцем, професоркою кафедри радіомовлення і телебачення факультету журналістики Франкового університету Олександрою СЕРБЕНСЬКОЮ, яка є багаторічною читачкою газети «День». Зокрема, матеріали видання Олександра Антонівна регулярно використовує під час роботи зі своїми студентами.

«Газета і особливо її редактор, пані Лариса Івшина, багато працює з молоддю, — відзначає Олександра Сербенська. — Учасниками Літньої школи журналістики «Дня» вже були чимало наших студентів. «День» спонукає юнаків і дівчат уже на студентській лаві готувати себе до майбутньої роботи, засвоюючи не лише ази журналістської справи, а й дбаючи про те, щоб стати освіченішими. «День» допомагає молоді доглибно пізнати свою культуру, а також культуру інших народів.

Газеті «День» вдалося згуртувати навколо себе цілу плеяду авторів-інтелектуалів. Йдеться про Ігоря Лосєва, Андрія Плахоніна, Ігоря Яковенка та багатьох інших.

Із номера в номер видання порушує низку актуальних тем, правильно розставляючи акценти для своїх читачів. Це і взаємини українців і поляків, і тема Гетьманату Скоропадського, і постать В’ячеслава Липинського, а також багато інших тем. Наприклад, до президентських виборів ще начебто далеко, але газета вже орієнтує нас, під яким кутом нам слід дивитися на кандидатів. Люди в Україні ще до кінця не розуміють, ким насправді має бути президент, яка його функція та яку команду він повинен мати.

Добре, що в газеті регулярно роблять регіональні огляди та систематичні огляди українських ЗМІ. Тут можна чимало почерпнути про стан нинішнього телебачення, радіо та інтернет-медіа. Газета намагається орієнтувати читача в медійному просторі, підказуючи, що йому варто брати до уваги.

Я сказала б, що газета своїми матеріалами охоплює весь світ, подаючи інформацію в різних форматах. До прикладу, традиційною рубрикою п’ятничного номеру є рубрика «Фотопанорама» на третій сторінці, де через фотографії подають 5 головних подій тижня, що минає у світі. Згадую, як у «Дні» висвітили весілля британського принца Гаррі. Там був момент, що його наречена, акторка Меган Маркл, має пройти піврічне навчання королівського етикету. Відразу хочеться провести паралелі: а чи в нас це ще залишилося? Чи є в нас етикет можновладців, а етикет парламентаріїв? Етикет українців у всіх сферах ще треба розвивати.

Бібліотека газети «День», а також організація щорічної фотовиставки, яка мандрує Україною, — це велика та дуже потрібна праця колективу. Газета «День» як своєрідний стяг показує шлях до утвердження держави та її світлого майбутнього. Тому при нагоді бажаю колективові газети надалі тримати руку на пульсі життя, показуючи наше різноманіття і продовжуючи будувати кращу Україну».

«У КОЖНОМУ ПРОЕКТІ — ЧИМАЛО ПОЖИВИ ДЛЯ РОЗДУМІВ»

«День» використовує кожну нагоду, щоби поспілкуватися зі своїми читачами. Черговою такою нагодою стануть Дні «Дня» у Львові. Напередодні події ми обдзвонили львів’ян, які вже встигли замовити третє видання «Корони, або Спадщина Королівства Руського», щоб запросити їх на зустріч у Львівській політехніці. Зокрема, поспілкувалася з нами і генеральний комісар Організації Українських Скаутів Марія МОНТЕГЮ, яка вже не вперше купує «Корону...». Останній придбаний примірник вона планує подарувати на день народження подрузі, яка приїхала до України зі США.

«А перед «Короною...» я придбала ще інші книжки «Дня». Вперше зацікавилася ними, коли прочитала анонс, написаний Ларисою Івшиною, оскільки дуже шаную її як журналіста і шаную саме видання «День», — розповідає Марія Монтегю. — В «Дні» я читаю все, що тільки можна прочитати. Це видання, де працюють справді освічені та розумні професіонали. Тут немає місця пустій балаканині, а все завжди підтверджується ґрунтовним вивченням теми.

«День», зокрема через «Корону...», допомагає відкривати історію рідної Львівщини в контексті історії всієї України. Ми займаємося туристичними мандрівками для дітей у скаутському русі. Разом із колегами-геологами розробляємо чудові історичні маршрути, які дозволяють занурити мандрівника всередину матеріалу. Такі мандрівки дуже корисні не лише для скаутів, а для всіх українців.

«День» також виховує і навчає. Видання наголошує на багатстві української культури та історії. Мені дуже імпонує, що «День» подає історію, не сфальсифіковану, як вона подана в тих кілька разів переписаних літописах, а намагається докопуватися до правдивих речей. Подобається також, що в «Дні» та його книжках історія написана досить простою та зрозумілою мовою, щоб люди різного рівня освіти, які мають інтерес і бажання, могли прочитати і пізнати тему. Вважаю, що «Корону...» не треба читати великими обсягами, бо прочитане треба ретельно обдумувати.

Фотовиставку газети постараюся відвідати вперше. Знаю, що пораді «Дня» можна довіряти. В кожному проекті «День» дає чимало поживи для роздумів».

Фотовиставка «Дня» працюватиме в головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка» (вул. С. Бандери, 12) з 31 травня до 10 червня. Вхід — вільний. Приходьте і обирайте найкращу, на ваш погляд, світлину!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати