Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цінні ліси — на карті

Природоохоронний фонд підготував мапу з найважливішими для збереження територіями
11 лютого, 08:11

Фонд WWF-Україна представив першу в Україні карту лісів з особливими цінностями для збереження (ОЦЗ). Як повідомляє фонд, відповідний шар — особливі цінності для збереження (ОЦЗ) — з’явився на карті найцінніших лісів України. Підставою для виділення особливо цінних для збереження територій може бути гніздування тут червонокнижного птаха, приміром, чорного лелеки. Це рідкісний вид, занесений до Червоної книги України, охороняється ще й міжнародними документами.

Нагадаємо, особливі цінності для збереження означають, що під охорону беруться рідкісні види або їхні угруповання; важливі для громад ліси; ліси, що виконують захисні функції; ліси, де збереглися історико-культурні цінності. Ці вимоги прописані у стандарті FSC. Це Лісова опікунська рада, яка допомагає нам вести сталий розвиток лісового господарства. 

Також на карті позначено місця знахідок рідкісних видів тварин, рослин, грибів та мохів і репрезентативні ділянки, де охороняються місцеві (аборигенні) екосистеми. Стандарт FSC передбачає, що всі сертифіковані лісові господарства мають виділити в межах своєї території не менше, ніж 10% цінних для збереження лісів. 

Наразі на карті зібрані дані від 26 лісових господарств, що охоплюють територію рівнинної частини України та Карпат. Така візуалізація допоможе науковцям та природоохоронцям зрозуміти, чи охоплені найбільш цінні лісові території мережею ОЦЗ, а також надати рекомендації щодо її оптимізації. Ця інформація також стане у пригоді аудиторам, сертифікованим підприємствам та іншим зацікавленим сторонам.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати