Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Туди або назад?»

Херсоні стартує документальний кіномарафон
15 січня, 13:06
ФОТО MOST.KS.UA

Започатковані минулого року арт-групою «Режисер.орг» кіномарафони в Херсоні набувають популярності й розвиваються. Другий фестиваль «Херсон-Документ» розпочнеться вже 18 січня. Цього разу організатори ставлять перед учасниками непросте запитання — «туди або назад»? «Життя в невеликому обласному центрі змушує задуматися над проблемою відтоку особистостей до мегаполісів. Чи варто полишати Херсон в пошуках слави, грошей, перспектив? Або жити тут і спробувати своїми силами змінити місто на краще? Чи варто кидати навчання після розчарування в професії або після довгих років роботи знову сідати за парту? Якщо життя — це рух, то в якому напрямі він іде сьогодні: туди чи назад? Ми хочемо, щоб мовою кіно люди спробували переосмислити місцеві реалії на прикладі конкретних людей, живих історій, подій», — коментує «Дню» керівник арт-групи «Режисер.орг» Леонід ЄЖУРОВ.

Кіномарафон розпочнеться з теоретичних занять. 18 січня драматург і соціолог Микола Гоманюк розповість про використання соціологічних досліджень у кінодокументалістиці, а учасниця гурту «Режисер.орг» Наталя Ткачова представить результати моніторингу місцевих ЗМІ, в матеріалах яких ішлося про найгостріші соціальні проблеми міста. Можливо, це надихне творців на розробку подібних тем у конкурсних роботах. Цьогорічний кіномарафон не обійдеться й без талановитого гостя. До Херсона завітає сценарист і режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук. Він представить прем’єру власної повнометражної документальної стрічки «Красна Маланка». Цей фільм нещодавно вийшов у обмеженому прокаті, тож херсонці матимуть нагоду переглянути його одними з перших серед обласних центрів країни.

Щодо учасників «забігу», наразі їх зареєструвалося чотирнадцять. «Очікуємо ще близько п’яти анкет, — зазначає Леонід Єжуров. — Серед них є й зовсім нові обличчя. Але до фіналу, як завжди, дійдуть не всі. Усе-таки, це творчий процес. Хоча,  гадаю,  формат кіномарафону, де задано часові, жанрові та тематичні рамки, добре мотивує кіноаматорів до розвитку. Про це говорить і наш невеликий досвід. Із кожним заходом люди вправніше «будують» кадр, уважніше ставляться до сюжету історії тощо. Для нас важливо, щоб режисери-початківці мали якомога більше практики. Шедеври з першого разу не вийдуть, але той, хто більше знімає, має більше шансів на успіх».

Цього року дистанція марафону — три тижні. Фінальний показ «Херсон-Документа» відбудеться в середині лютого. За його підсумками буде визначено двох переможців, на яких чекають символічні, але корисні подарунки, — зовнішній жорсткий накопичувач розміром один терабайт і штатив для камери.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати