Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Кривому Розі розслідують вуличні безладдя

Їх спровокував побутовий інцидент на проїзній частині, стверджують правоохоронці
28 серпня, 10:23

Криворізька міліція посилено патрулює Чорногорку — один з районів міста, де напередодні Дня незалежності України відбулися масові безладдя. Вони розпочалися ввечері 22 серпня, коли місцеві мешканці почали з’ясовувати стосунки з кавказцями. За словами очевидців, у цьому районі зібралося близько 200 молодих агресивно налаштованих осіб. Під час конфлікту вони перевернули легковик, але до бійки не дійшло, оскільки нагодилася міліція. Наступного вечора, коли натовп знову зібрався, бійцям «Беркута» довелося затримати одинадцять осіб. У Кривому Розі розповідають, що безладдя розпочалися після того, як містом поширилася чутка про випадок на вулиці Широківській. Там на пішохідному переході нібито збили жінку з 9-річним хлопчиком. Невідомі чоловіки вийшли з машини і вдарили хлопчика. На його захист намагався стати батько, і в результаті побутовий інцидент спровокував масові безладдя, які довелося гасити за допомогою міліції.

Після припинення вуличних хвилювань, правоохоронні органи спробували внести певну ясність. Проте їхні пояснення, у свою чергу, викликали чимало запитань. Місцеві правоохоронці стверджують, що конфліктна ситуація виникла через сварки між сусідами. «За два дні до цього двоє сусідів посварилися між собою і один другого ударив. Внаслідок чого представник кавказької національності дістав легкі тілесні ушкодження. Він викликав, так би мовити, «групу підтримки». До нього на допомогу приїхало близько тридцяти друзів. Вони й почали з’ясовувати стосунки з кривдником і його товаришами. Побачивши це, до місця події почали стікатися сусіди. Бійки не було, проте хтось викликав міліцію».

Ситуацію, що склалася в Кривому Розі, прокоментував у святкові дні і головний міліціонер Дніпропетровщини Віктор Бабенко, який також вважає, що конфлікт зародився напередодні. «17 серпня на одному з пішохідних переходів міста між водієм автомобіля ВАЗ і пішоходом виник конфлікт, в результаті якого пішохід ударив водія кілька разів по обличчю. З огляду на той факт, що події розвивалися в місцевості, де всі одне одного знають, водій пізніше приїхав додому до пішохода, що образив його, і завдав йому тілесних ушкоджень», — сказав В.Бабенко.

Наразі в районі, де два дні тривали хвилювання, настав спокій, який поки що підтримується за допомогою міліції. «Було надано додаткові екіпажі і ведеться посилене патрулювання цього району, воно триватиме тиждень. Учасників події встановлено. Одночасно розпочато слідчі дії в рамках відкритого 22 серпня провадження за статтею «Хуліганство», — повідомив начальник відділу зі зв’язків з громадськістю ГУВС Дніпропетровської області Олексій Щербатов.

У самому Кривому Розі міліція розцінює вуличні безладдя як наслідок побутового конфлікту. Про це заявила для «Дня» представник прес-служби Криворізького УВС Оксана Фіщенко. Щоправда, у правоохоронних органах визнають, що учасниками подій, окрім корінних жителів, були представники однієї з кавказьких національностей. «У цьому районі є селище, де мешкають талиші — представники однієї з народностей Азербайджану, — розповів у розмові по телефону керівник криворізького відділення Конгресу азербайджанців України Юсеф Нурієв. — Один з них, молодий чоловік, заїжджав на машині, і стався невеличкий конфлікт з місцевим мешканцем. Його вдарили, він зібрав двох-трьох осіб, і з цього все й почалося». Ю.Нурієв припускає, що до подальших безладь могли бути причетні зацікавлені в поширенні конфлікту політичні сили. При цьому правоохоронні органи своєчасно вжили заходів щодо наведення ладу. «Я також вважаю, що це не національний, а суто побутовий конфлікт», — наголосив Ю.Нурієв.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати