Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У медуніверситеті ім. О.О. Богомольця – знову перевірки

Керівництво вишу вбачає в цьому спробу рейдерського захоплення та повернення до старих корупційних схем
09 жовтня, 11:33
ФОТО UK.WIKIPEDIA.ORG

Ініціатор розслідування в університеті — Міністерство охорони здоров’я. Як пояснює міністр Олександр Квіташвілі, протягом 2015 року до відомства надходили численні депутатські та громадські звернення, скарги та листи щодо діяльності НМУ ім. О.О. Богомольця. І як реакція на ці скарги — МОЗ вирішило провести комплексну перевірку діяльності вишу. На час роботи комісії ректора Катерину Амосову відсторонено від виконання повноважень, обов’язки ректора покладено на завідувача кафедри нейрохірургії Віталія Цимбалюка.

Комісія в медуніверситеті працюватиме до 16 жовтня. «Створена комісія має здійснити об’єктивну оцінку діяльності університету та його керівництва, належним чином перевірити всі документи та матеріали, підготувати висновки і пропозиції за результатами комплексної перевірки. Сподіваюсь, ці висновки дадуть можливість розвіяти сумніви в неналежній діяльності або, підтвердивши їх, вжити відповідних заходів», — зазначив Квіташвілі.

Однак адміністрація вишу вважає таку перевірку ледь не спробою рейдерського захоплення провідного медичного ВНЗ країни із щорічним бюджетом у понад 380 мільйонів гривень. Комісія працює лише кілька днів (від 5 жовтня), тож, на думку адвокатів вишу, поки немає підстав для відсторонення Амосової, жодних результатів роботи комісії не оголошено, так само, як немає оголошення ректору про підозру щодо скоєних нею правопорушень (на відміну від екс-ректора Віталія Москаленка, якого звільнили з посади саме в результаті перевірки МОЗ через виявлені корупційні схеми на десятки мільйонів гривень).

Катерина Амосова вбачає в такій перевірці помсту тих, хто хоче закрити кримінальні справи проти старого керівництва, залякати свідків, знищити докази та повернути у виш старі тіньові схеми. «Невипадково комісію створено через тиждень після вручення підозр у справі про розтрату коштів університету при будівництві гуртожитку №8. Ідеться про 14 мільйонів гривень, — прокоментувала «Дню» Катерина Амосова. — Переважна більшість звинувачень —  або брехня, або перекручення фактів. Я — реаліст, і гадаю, завжди є проблеми. Але їх можна знайти в будь-якому виші. Ми принаймні постійно діємо, щоб щось змінити в нашому університеті.  Вважаю, що Олександр Квіташвілі керувався найкращими міркуваннями, коли підписував наказ про комплексну перевірку. Але, боюся, його використовують втемну».

Амосова наголошує, що зацікавлена в прозорості розслідування, готова всіляко допомагати комісії, сподіваючись, що висновки лише підтвердять правильність обраного вишом курсу. «Ось вже понад рік ми наводимо лад у фінансово-господарській діяльності НМУ. Ми в рази знизили випадки хабарництва на кафедрах, створили всі умови для студентського самоврядування. Не продовжуємо оренду майна там, де площі можна передати студентам. Зруйнували незаконні будови на території студмістечка. Примусили орендарів укласти прямі договори з постачальниками комунальних послуг. Тільки на цьому ми заощаджуємо 150 тисяч гривень на місяць. Зрозуміло, наші дії не подобаються тим, хто раніше сидів на тіньових потоках», — підсумовує Катерина Миколаївна.  «День» стежитиме за розвитком ситуації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати