Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уперше на офіційному рівні

125-річчя Олени Блаватської відзначили у Дніпропетровську
12 травня, 11:51

У Дніпропетровську відзначили 125-ту річницю від дня народження відомої землячки — письменниці та філософа Олени Блаватської. Її вшанування вперше відбулося на офіційному рівні. До ювілею письменниці в Національному гірничому університеті організували міжнародну конференцію «Блаватська і сучасність. Духовні аспекти сучасного світобачення». У ній узяли участь філософи, культурологи, учені й теософи з різних країн. Під час конференції відбулася публічна лекція одного з керівників Теософського товариства, радника парламенту Індії у питаннях екології Махендра Сінгал. Він зауважив, що формула щастя дуже проста: «Треба піклуватися про все, що нас оточує».

Крім того, учасникам конференції показали створений дніпропетровськими журналістами фільм «Олена Блаватська. Повернення...». У фільмі відображена непроста історія створення музею О.Блаватської і її родини у Дніпропетровську, що зараз водночас є науковим і просвітницьким центром. У рамках ювілейних заходів у Музейному центрі О.Блаватської відбулися читання фрагментів з її творів і відкриття оновленої музейної експозиції «Блаватська. Доля і спадщина».

«Кому, якщо не жителям Дніпропетровська, звертати увагу на спадщину своєї співвітчизниці Олени Блаватської, яка стала відомою в усьому світі, — зазначила завідувачка кафедри філософії і педагогіки НДУ, професор Юлія Шабанова. — Її роботи дуже глибокі й складні для сприйняття, тому завдання учених — переосмислити праці Олени Петрівни Блаватської. Ми стараємося це робити на щорічних конференціях, і я дуже рада, що з року в рік у нас з’являється більше однодумців і партнерів». Нагадаємо, що Олена Блаватська заснувала Теософське товариство, головною метою якого було «створити ядро Всесвітнього Братерства, де не матиме значення різниця у расі, кольорі шкіри, статі, касті та віросповіданні». Її роботи здобули широку популярність у Великій Британії, США та інших країнах світу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати