Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відбулася завершальна конференція проєкту «Безпечний та інклюзивний кордон між Словаччиною та Україною»

23 червня, 14:45

     В університеті м. Пряшів (Словаччина) 19 червня відбулася завершальна конференція проєкту «Безпечний та інклюзивний кордон між Словаччиною та Україною» (SIBSU),  який тривав більше двох років. У її роботі взяли участь науковці Ужгородського національного університету, працівники Державної прикордонної та Державної митної служб України, Міністерства внутрішніх справ Словаччини (Бюро прикордонної поліції та поліції у справах іноземців Президії поліцейського корпусу), Словацької асоціації зовнішньої політики, Норвезької НОУ «Apenhet» та головного партнера в Україні -  Центру аналізу регіональних ризиків.

     З вітальним словом на конференції виступив Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін. «З 24 лютого 2022 року кордон нас більше об’єднує, ніж розєднує, адже коли в Україну прийшла війна наша співпраця сягнула нового рівня. Тому мені дуже приємно, що практична реалізація цього проєкту зближуватиме фахівців і громадян наших країн», - наголосив Марек Шафін.

Фото надан5

     Представники української сторони проєкту, зокрема керівник Центру аналізу регіональних ризиків  Світлана Мітряєва,  начальник управління забезпечення митного контролю та оформлення Закарпатської митниці Микола Ботош, начальник групи міжнародного співробітництва та прикордонно-представницької роботи Чопського прикордонного загону Держкомкордону Наталія Хоружа, проректор УжНУ з міжнародних зв’язків Мирослава Лендьел та інші спікери найперше висловлювали щиру подяку державним органам Словацької Республіки та її громадянам, які з перших годин російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року прийшли нам на допомогу, відкрили українцям кордон, домівки і серця, докладаючи неймовірних зусиль по прийому біженців та наданню гуманітарної допомоги, а згодом однією з перших країн - членів НАТО - почали допомагати нам й озброєнням.

Фото надан5

    Учасники конференції обговорили широке коло питань, пов’язаних  з реалізацією митними і прикордонними службами двох країн рекомендацій і напрацювань, які випливають з масштабних досліджень стану транскордонної співпраці, проведеної науковцями Ужгородського національного та Пряшівського університетів.

    У даному проєкті Ужгородський національний університет взяв активну участь у його дослідницькій складовій. Команда з 17 чоловік, які представляли факультети суспільних наук, історії та міжнародних відносин, міжнародних економічних відносин та юридичний досліджували різні аспекти транскордонного співробітництва між Україною та Словаччиною. У кожної команди були партнери у Словаччині та Норвегії і вони за єдиною методологією аналізували правові, економічні, соціальні та культурні аспекти співробітництва.

Фото надан5

    На основі проведених досліджень видано потужну монографію «Безпечний та інклюзивний кордон між Словаччиною та Україною: фактори впливу на транскордонне співробітництво», яку на конференції презентували радник прем’єр-міністра Словаччини, старший науковий співробітник Дослідницького центру Словацької асоціації зовнішньої політики Олександр Дулеба та проректор УжНУ з міжнародної діяльності професор Мирослава Лендьел.

Фото надан5

    Виступаючи на панелі «Дослідження факторів, які впливають на транскордонне співробітництво» професор М.Лендьел сказала: «Наше грунтовне дослідження опирається на конкретний фактаж, зібраний упродовж тривалого часу у прикордонних регіонах двох країн, детально описує поточний стан співробітництва та містить рекомендації до органів влади різного рівня. Свою роботу ми розпочинали ще до початку російського вторгнення в Україну і зафіксували ситуацію, яка існувала напередодні війни. Проведене опитування констатувало недостатній рівень суспільної поінформованості наших сусідів про Україну. Спровоковані війною потоки біженців з України внесли свої корективи у цей сегмент дослідження, та й інституційне середовище зазнало змін – нині Україна є офіційним кандидатом на вступ до Європейського Союзу. Однак загальні тенденції збереглися і вони можуть стати надійною джерельною базою для органів влади по налагодженню транскордонного співробітництва за нинішніх реалій. Одним з фундаментальних висновків цього дослідження є той фактор, що основні рішення щодо транскордонного співробітництва, розвитку суміжних територій, можуть прийматися та реалізовуватися на регіональному рівні без допомоги та бюрократичних зволікань».

     З доповідями про конкретні аспекти досліджень на конференції виступили керівник міжнародного відділу УжНУ Оксана Свеженцева, доценти кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій факультету історії та міжнародних відносин Олеся Бенчак, Михайло Шелемба і Ганна Мелеганич.

    На завершення дискусії радник прем’єр-міністра Словаччини,  старший науковий співробітник Дослідницького центру Словацької асоціації  зовнішньої політики Олександр Дулеба наголосив: «Сьогодні наші українські партнери неодноразово дякували Словаччині за нашу щиру і всебічну підтримку Україні, яка зазнала інтервенції з боку росії. А я хочу від імені словацького народу подякувати Україні, її громадянам, які сьогодні на своїй території відчайдушно захищають європейську безпеку. Українці своєю хоробрістю і мужністю стримують агресора та охороняють нашу демократію, наше мирне життя від зазіхань тоталітаризму, тому наш обов’язок у всьому підтримувати Україну у її боротьбі.

       Ми зацікавлені і в потужному економічному розвитку України, адже це запорука й розвитку наших східних теренів, які сьогодні є економічно найбільш відсталими через те, що розташовані на зовнішньому кордоні ЄС. Коли Україна буде членом Євросоюзу, а наші кордони стануть внутрішніми, це значно прискорить  соціально-економічні зміни транскордоння. Позитивний приклад найбільш динамічного розвитку саме прикордонних територій Чехії, Австрії, Польщі, Угорщини та Словаччини після їхнього входження до ЄС – найяскравіша ілюстрація такої співпраці. Саме тому регіональній владі наших країн – Пряшівському та Кошицькому краям у партнерстві із Закарпатською та Івано-Франківською областями –  слід уже сьогодні напрацьовувати і мати готовими конкретні проєкти регіональної співпраці».

Василь Ільницький, для «Дня» Пряшів.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати