Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Євген ГОЛОВАХА: Я шокований

Служба безпеки України викликала на допит весь склад Ученої ради Інституту соціології Національної академії наук
15 березня, 00:00

Повідомлення про це заступник директора Інституту Євген ГОЛОВАХА передав УНІАН разом із копією листа від співробітників СБУ, у якому розписано «розклад» допитів усіх учених, серед яких — півтора десятка найвідоміших соціологів країни.

У листі, зокрема, йдеться про те, що «явка є обов’язковою. У разі неявки без поважних причин можливий примусовий привід».

«Такого ще не було у світовій практиці — викликати на допит всю Вчену раду. Можливо, за сталінських часів учені ради розстрілювали ночами, але ось так викликати на допит у нібито європейській країні в ХХІ столітті, гадаю, просто неможливо. Ця влада впивається своїм всесиллям. Вона натравлює СБУ на вчених. Чому СБУ? Скажіть, чому не МВС, не прокуратура, чому СБУ?» — сказав Євген ГОЛОВАХА в коментарі УНІАН.

Загалом це не перша справа, розпочата СБУ, у якій фігурують учені. Нагадаємо, восени 2010 року СБУ порушила кримінальну справу проти дослідника історії УПА, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого, а також вилучила в нього ноутбук і два жорсткі диски з історичними документами. Формальна підстава — підготовка до розголошення відомостей, що становлять державну таємницю. Тоді історика затримали й допитували упродовж 14 годин, а в лютому 2011 року «запросили» на ще один допит, що тривав п’ять годин.

Як тільки «День» дізнався про нову «ініціативу» СБУ вже щодо соціологів, ми відразу зателефонували Євгенові Головасі, якого першого викликали на допит і який саме перебував у приміщенні СБУ. «Мене вже годину тримають зі словами: «За вами вийдуть». І ніхто не виходить. Ось так поводяться із ученими. Для мене цей момент принциповий», — зазначив Євген Іванович.

Як пояснила прес-служба СБУ, допити співробітників Інституту соціології відбуваються в рамках розслідування кримінальної справи про розтрату державних коштів посадовцями дочірнього підприємства Інституту «Центр соціальних експертиз».

«Головне слідче управління СБУ розслідує кримінальну справу, порушену 15 лютого, за фактом розтрати службовими особами Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Головного управління державної служби України та дочірнього підприємства Інституту соціології НАН України «Центр соціальних експертиз» державних коштів у сумі понад 920 тис. грн. У рамках цієї кримінальної справи, відповідно до норм чинного законодавства, відбуваються слідчі дії, зокрема допити співробітників Інституту як свідків у справі», — йдеться у повідомленні на офіційному сайті Служби безпеки України. Від детальніших коментарів прес-служба СБУ відмовилася.

Звичайно, такі пояснення залишають більше запитань, аніж дають відповідей. Перше запитання, яке виникає у зв’язку із ситуацією: чому упродовж останнього часу гучні новинні приводи від СБУ пов’язані з гонитвою за вченими? Невже це той рівень, на якому повинна працювати спецслужба держави, суверенітет якої нерідко випробовують на міцність зовнішні та внутрішні фактори?

«У порушеній СБУ справі не йдеться про Інститут соціології. Я й досі не дістав чіткого пояснення, чому вся Вчена рада цього Інституту повинна ходити на допити, — зазначив у коментарі «Дню» Євген Головаха. — Хай вони мені це скажуть. Я взагалі нічого не розумію, що це за справа. Я ці дослідження не проводив. Усі теми, які розробляло це дочірнє підприємство, виконано, ми їх всі затвердили, наукові звіти про нашу роботу й відповідні документи є, тому я не знаю, які до нас можуть бути запитання. Якщо є запитання до того, хто замовляв, то до чого тут ми? Наукову роботу, яка проходить за тими звітами, робили на замовлення державного агентства. І все виконано за правилами, які існують в академічному інституті. Я дав пояснення, що і як робиться в Інституті соціології. Якщо співробітників СБУ саме це цікавило, можна прийти й поговорити з ученими. Але ось так викликати — це дивно. А про потаємні причини ми можемо що завгодно думати, я нічого не знаю. Цікавить якась справа. А до чого тут Вчена рада в повному складі і чому ми є свідками, я так і не зрозумів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати