Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Локомотив, що рухається... повільно

Висока рента та неліквідні ліцензії гальмують вітчизняний видобуток газу, — Прохоренко
22 листопада, 11:26

«Природний газ власного українського видобутку і на перспективу залишається стратегічним продуктом», — упевнений віце-прем’єр Володимир Кістіон. За його словами, Україна на третьому місці в Європі за покладами природного газу. Але видобуваємо ми, зі слів Кістіона, не більше 3% від розвіданих запасів, хоча ставимо завдання зовсім відмовитися від імпорту цього виду палива.

НАЙБІЛЬША В ЄВРОПІ РЕНТА

Чому так відбувається? Про це розповідає голова правління ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко. Він наголошує, що очолювана ним компанія «активно розвиває видобуток газу». За його словами, цього року за літні місяці, з липня по жовтень, вдалося, порівняно з аналогічним минулорічним періодом, збільшити видобуток на 7,1%, а загалом за 10 місяців він зріс на 4,2%.

Прохоренко констатує, що прогноз зростання ВВП України на нинішній рік — лише 2%, і відзначає, що «Укргазвидобування» вже є локомотивом української економіки, оскільки збільшило видобуток на 530 мільйонів кубометрів проти минулого року. «Ми рухаємося до виконання Енергетичної програми-2020 і до кінця року матимемо приріст видобутку 600 мільйонів кубометрів, — каже голова правління. — Активно купуємо і вводимо в дію нове обладнання, інвестуємо власні кошти в модернізацію виробництва».

Відповідаючи на закид віце-прем’єра щодо щорічного видобутку лише 3% від розвіданих запасів газу, керівник найбільшої в Україні  газовидобувної компанії розповідає про проблемну зону, через яку підприємство хоча й рухається, але повільно. Одна з причин, на його думку, полягає в тому, що відведення земельних ділянок для проведення бурових робіт, як правило, стикається з чималою тяганиною. Та законопроект 3096, який мав би, за його словами,  розв’язати цю проблему, вже два роки лежить у парламенті. 

«А крім того, в нас найбільша рента на видобування газу в Європі, — відзначає Прохоренко, — тільки за газ ми щороку сплачуємо 2,5 — 3 мільярди доларів країнам, у яких рента нижча за нашу. І вони створюють робочі місця, платять зарплати, наповнюють бюджети у себе, а не у нас. А якщо ми зменшимо ренту, то зможемо інвестувати у власний видобуток, у власні податки. І це технічно дуже важливо».

КЛОНДАЙК ЩІЛЬНИХ КОЛЕКТОРІВ

«В Україні безумовно є перспективи розвитку видобутку газу. Для цього в нас є така річ, як газ щільних колекторів, — пояснює Прохоренко. — Багато родовищ України мають відповідні поклади. Але проникність і пористість цих порід менша, ніж у традиційних покладах. Проте у США, Канаді, Росії активно видобувають газ саме тому, що рента там нижча, ніж у нас».

«Тож технічно ми можемо на таких родовищах працювати, — наголошує топ-менеджер, — але потрібні значні інвестиції». І продовжує: «Коли я як керівник сподіваюся на інвестиції, в мене є ще  наглядова рада, яка не дозволить мені інвестувати в розробку щільних колекторів, тому що за нинішньої ренти такі роботи стають економічно недоцільними».

«Тож ще раз нагадаю, що ми сплачуємо, — повторює Прохоренко, — за імпортований газ країнам, які активно видобувають газ щільних колекторів, тому що там низька рента. А ми не можемо цього зробити... Бо за нашої ренти це економічно недоцільно».

ОФШОРИ НА ШЕЛЬФІ

«Ще одна проблемна зона — це так званий офшорний видобуток на шельфі Чорного моря, — продовжує Прохоренко. — За існуючої ренти просто неможливо уявити видобуток на шельфі, тоді як такі наші сусіди, як Румунія та інші країни Чорноморського та Середземноморського басейнів — Туреччина, Кіпр, Ізраїль, Єгипет розвивають видобуток на шельфі. Адже вони не мають такої ренти, як в Україні».

Фахівець наголошує на ще одній умові, яка необхідна для нарощування вітчизняного газовидобутку: фіскальна система має бути стабільною. «Коли інвестор вкладає гроші у видобуток газу, — не без емоцій констатує Прохоренко, — він не має можливості прогнозувати свої прибутки, їхню динаміку в тому разі, якщо фіскальна система щороку зазнає якихось змін. Ця тема лунає у всіх країнах. Усі газівники буквально волають: дайте нам стабільну передбачувану систему».

ЛІЦЕНЗІЇ: ДІЮЧІ ТА СПЛЯЧІ

Ще раз повертаючись до ренти, він говорить про вимогу позбутися сплячих, тобто недіючих, ліценцій. «Це буде зрив мозку для будь-якого інвестора, — передбачає Прохоренко і пояснює, що виконання цієї вимоги фактично означатиме введення нового податку, що просто неможливо». І додає: «Адже сьогодні відвести землю під геологічне вивчення значно простіше, ніж під видобуток. І тому ліцензії на геологічне вивчення стають сплячими, бо просто технічно неможливо отримати ліцензію на видобуток, пройти всі погодження за короткий час». «Якщо ви, — звертається виробничник до народних депутатів, — запропонуєте систему, згідно з якою Держгеослужба  отримає повноваження та навіть обов’язок погоджувати переведення ділянки з геологічного вивчення на видобуток, то видобуток може взагалі зупиниться. Надто багато ми маємо проблем із подовженням ліцензій. Тут потрібно діяти дуже обережно».

Корінь цих проблем, полягає в тому, відзначає Прохоренко, що в нас не визначено, що таке ліцензія. У всьому світі, вказує він, це — ліквідний товар, який можна продавати. У нас це неможливо. Це — залишок радянської системи. «Якщо ми на законодавчому рівні визначимо, що ліцензії можна продавати, робити предметом банківської застави, то проблеми зі сплячими ліцензіями просто зникнуть», — упевнений Прохоренко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати