Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Небезпечний конфлікт

Генеральна прокуратура відкрила справу проти керівництва «Нафтогазу»
10 серпня, 19:21
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Департамент із розслідування особливо тяжких злочинів у сфері економіки Генеральної прокуратури відкрив кримінальне провадження за фактом звільнення Ігоря Бурака з посади віце-президента — головного інженера ПАТ «Укртрансгаз» проти посадових осіб НАК «Нафтогаз України». Співрозмовник у ГПУ не назвав «Економічній правді» фігурантів справи, але пояснив, що вони підозрюються в порушенні статей Кримінального кодексу України №172 — грубе порушення законодавства про працю і №364 — зловживання владою або службовим становищем.

Прокурори вимагали представити табель обліку робочого часу за 18 липня глави НАК Андрія Коболєва, директора з адміністративної діяльності холдингу Володимира Щербенка і начальника управління департаменту безпеки Володимира Лупащенка, а також чинні посадові інструкції Коболєва, Щербенка і Лупащенка. За неофіційними даними, саме 18 і 21 липня Бурак приїздив до центрального офісу «Нафтогазу», де з ним розмовляли Коболєв, Щербенко і Лупащенко. «Говорили про його звільнення за власним бажанням. Він не погодився, тому було розпочато внутрішнє службове розслідування, і його звільнили за статтею», — розповідають в «Укртрансгазі».

Але Бурак — не просто один із топ-менеджерів. У колективі його знають як чесного і грамотного фахівця, технаря і трудягу. Саме з його ім’ям пов’язують рішення, що дали змогу реалізувати реверсну схему подачі газу як з українських газосховищ на схід країни, так і з країн Європи до України. За Бурака заступилася профспілкова організація «Укртрансгазу» і надіслала листа на його захист керівництву країни. А ще він член команди екс-президента «Укртрансгазу» Ігоря Прокопіва, який є сьогодні заступником голови Міненерговугілля. І тут уже в справу вступає політика (турбота про збереження урядової коаліції), оскільки Прокопів відомий ще й як соратник (у минулому) Арсенія Яценюка.

«На мою думку, керівництво «Нафтогазу» своїми руками створило внутрішній корпоративний конфлікт між керівництвом «Нафтогазу» й «Укртрансгазу», а в особистісному плані — між Коболєвим і Вітренком (комерційний директор НАК Юрій Вітренко) з одного боку й Ігорем Прокопівим — з другого. Тепер цей конфлікт, — сказав «Дню» президент Центру глобалістики «Стратегії ХХІ» Михайло Гончар, — поширюється ще й на інші персоналії і дезорганізує роботу «Укртрансгазу» — несучої конструкції «Нафтогазу». Управлінські помилки «Нафтогазу» можуть використати для того, щоб змістити Коболєва, — мовляв, зарвалися ці реформатори, і повернути до управління когось із учорашніх «правильних людей», щоб відновити старі схеми. Отже, Коболєв та Вітренко поставили під удар не лише себе, а й подальші реформи «Нафтогазу». «Це тим більше небезпечно, що попереду у «Нафтогазу» зустріч у Стокгольмському арбітражі з «Газпромом», — додав Гончар.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати