Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Афіша

21 червня, 17:50
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

ФЕСТИВАЛЬ ТИЖНЯ

Свято гончарів — 1 липня, Опішня, Полтавська область

З давніх-давен тутешні гончарі створюють кераміку, яку знають та цінують в усьому світі! Понад річкою Ворсклою на семи мальовничих пагорбах розкинулося селище міського типу Опішня. Археологічні знахідки свідчать, що на цьому місці ще до нашої ери існувало кілька городищ. Однак перша писемна згадка датована ХІІ ст. Ще у середині минулого століття Олександр Довженко записав у своєму щоденнику, що саме Опішню варто перелаштувати на «зразковий центр уваги всіх будівників, колгоспників, туристів, мистецтвознавців»... Офіційна назва селища — «Опішня». Однак самі жителі здебільшого вживають давню етнографічну назву «Опішне». Уже кілька століть це містечко вважають гончарською столицею України, адже споконвіків у селищі займалися гончарним промислом. Мешканці кажуть, що саме тутешні майстри придумали глиняних баранців та свистунців, а опішнянські керамічні миски, кухлі, горщики, глечики, макітри, куманці та барильця віддавна прославилася на весь світ. 1 липня відкриється  Національний фестиваль гончарства (у рамках ІХ Тижня національного гончарного здвиження в Опішному «Здвиг-2017»). У програмі: фест «Гончарське перевесло» за участю фольклорних колективів та естрадних етногуртів України; ІХ Міжнародний мистецький ярмарок «Гончарний Всесвіт в Україні-2017», що представить кращих гончарів, художників-керамістів, майстрів інших видів народного мистецтва, а також науковців, колекціонерів і підприємців; VIII Національний фестиваль-конкурс гончарського бодіпейнтінгу BodyCeramicFestUkraine, що познайомить із гончарськими традиціями; виставка творів ковальства на тему гончарства від учасників сьомого Національного ковальського фестивалю «Вакула ФЕСТ-ХХІ»; виставка кераміки в Мистецькій галереї Центру розвитку духовної культури; мистецькі проекти художників-керамістів, майстрів-гончарів, ковалів; гончарські та ковальські майстер-класи та інші розваги.


ВИСТАВА ТИЖНЯ

«Люксембурзький сад» — 25 червня, Театр на Подолі («Театральна вітальня»)


ФОТО НАДАНО ТЕАТРОМ НА ПОДОЛІ

Цією фантазією-шансоном колектив закриє свій 30-й театральний сезон. «Люксембурзький сад» поставив Ігор Славинський (сценографія — Марія Погребняк, художник по костюмах — Ніна Руденко, музичне оформлення — Катерина Тижнова, балетмейстер — Анжеліка Борисова). Вистава отримала премію «Київська пектораль-2009» у  номінації «Краща вистава камерної (малої) сцени». В основу постановки покладено цикл віршів відомого поета-емігранта Йосипа Бродського «Двадцять сонетів до Марії Стюарт». Дія відбувається у нічному Парижі, місті мрій, закоханих і  вуличних шансоньє. У постановці грають: Василь Кухарський (Поет), Максим Грубер (Перекладач), Катерина Шенфельд (Марія Стюарт), Тетяна Тернова (Шансоньє) та Ганна Тамбова (Міська божевільна). До речі, нині серед глядачів будуть 19 кращих випускників школи с. Кам’яниця(Закарпатська обл.), котрі за зразкове навчання отримали подарунок — візит до Києва з відвідуванням Київського театру на Подолі.


ФІЛЬМ ТИЖНЯ

«Життя Кабачка» — з 22 червня в українських кінотеатрах


ІЛЮСТРАЦІЮ НАДАНО PR-СЛУЖБОЮ КОМПАНІЇ «АРТХАУС ТРАФІК»

Цей мультфільм Клода Барраса отримав дві французькі національні кінопремії «Сезар» (за найкращий анімаційний фільм та найкращий сценарій), а також був номінований на «Оскар» за найкращий анімаційний фільм. За сюжетом, у дев’ятирічного хлопчика Ікара дуже дивне прізвисько — Кабачок, і трагічна доля. Він жив із матір’ю, але їхнє життя не відрізнялося яскравими подіями. Після раптової смерті мами Ікар залишається зовсім один і замикається в собі... Поліцейський Реймонд везе неповнолітнього хлопчика до дитячого будинку. Між ними зав’язується дружба, що стала для Ікара єдиною підтримкою і зв’язком із зовнішнім світом. Головний герой потрапляє в незнайомий і чужий світ, в якому мешкає багато дітей зі схожими, як у нього, долями... Мультфільм знятий за мотивами роману Жиля Паріса «Автобіографія Кабачка». Для створення картини було виготовлено близько шістдесяти фонів і п’ятдесят чотири ляльки, кожна — у трьох різних костюмах. Прем’єра відбулася у рамках Міжнародного фестивалю анімації в Ансі, де картина отримала головний приз і приз глядацьких симпатій. В Україні «Життя Кабачка» відкривало ІV Міжнародний фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест». Нині мультфільм побачать глядачі в Києві, Вінниці, Дніпрі, Запоріжжі, Львові, Маріуполі, Одесі, Полтаві, Стрию, Сумах та Харкові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати