Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Битва за душу Індії триває

27 серпня, 00:00

Можливо, чорноока, кучерява Арундгаті Рой і є прототипом однієї з героїнь її роману, котрий має неабиякий успіх і в Індії, і в Європі. Проте видається, що індійська письменниця - літературне відкриття 1997 року - гратиме провідну роль в іншій драмі, яка вельми нагадує захоплюючий сюжет її першого дивовижного роману "Бог малих речей".

Після повернення з турне по літературних салонах Європи й Америки Рой викликали додому, щоб вона постала перед судом. Вона боронитиме моральність своєї книжки-бестселера в судовій залі містечка Патганамітгітта, контрольованого марксистами південного штату Керала, де вона виросла й де відбуваються події роману.

Як твердить адвокат Сабу Томас, котрий подав позов на Рой, ця книжка підриває суспільну мораль, відтак її слід заборонити, якщо письменниця не вилучить із неї останнього розділу.

Утім, провину Рой визначено не в тому, що її книжка надто сексуальна. У позові наголошується на іншому: змальовано фізичну близькість між західною бізнесменкою та простим індусом-вигнанцем. А такий зв'язок є табу в кастовому суспільстві.

37-річна Рой, красива, відверта жінка, яка не дотримується умовностей, репрезентує дух нової Індії, вільної від ксенофобських традицій. Саме через це справа проти неї є сигналом початку наступного раунду битви за душу Індії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати