Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Безстроковий театральний «абонемент»

Про нові радіовистави, які можна почути на Суспільному радіо
06 червня, 11:52
ФОТО НАДАНІ АВТОРОМ

Під час IX Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» на сцені прямих ефірів «Говорить Київ» пройшла наживо радіодрама «Палата № 7» Дмитра Тернового, що є однією з переможців конкурсу «Радіодрама UA/UK». Слухачі мали можливість почути трансляцію радіоп’єси на UA: Радіо Культура, а глядачі побачити на власні очі творення радіодрами.

Нагадаємо, Суспільне радіо має в ефірі чимало театральних програм: рубрика «Авансцена» з оглядом прем’єр наживо під час ранкового шоу «Культура.Live», програми інтерв’ю «Арт-салон», «Без гриму», «Подих театру», «За лаштунками», «Третій дзвінок», а також радіодрама в програмах «Вистава без антракту» та «Радіотеатр». Окремо варто також згадати щотижневий «Оперний абонемент» — найкраща опера в записах з визначних світових сцен.

Ми вирішили поспілкуватися з редакторками UA: Радіо Культура, які власноруч створюють радіодраму.

Так, Наталія Коломієць ще дванадцять років тому працювала психологом, а у вільний час писала прозу і п’єси. Це захоплення привело її на Українське радіо, де сьогодні на Суспільному вона — головна редакторка літературних та театральних передач UA: Радіо Культура.

«Головна відмінність звичайного театру від радіотеатру — це відсутність візуалізації. Актор живе на сцені, де в нього є дуже багато допоміжних чинників, щоб зіграти свою роль. А на радіо в актора є лише голос, звук, щоби створити відповідний образ. Для того, щоб вийшла якісна радіодрама, треба вибирати найкраще. Це хороший матеріал, хороші актори, хороший звукорежисер і постпродакшн», — зазначає Наталія КОЛОМІЄЦЬ. У своїй програмі «Без гриму» вона надихається на нові роботи та надихає акторів на роботу в радіодрамі.

У «Радіотеатрі» можна почути унікальні записи з фонду Українського радіо. В нас збереглися голоси корифеїв, які вже пішли у вічність: Богдана Ступки, Наталії Ужвій, Гната Юри, Миколи Яковченка, Аркадія Гашинського, Варвари Чайки, Віктора Добровольського, Дмитра Мілютенка, Дмитра Франька, Євгена Пономаренка, Миколи Панасьєва, Миколи Шутька, Нонни Копержинської, Наталії Лотоцької, Ольги Кусенка, Поліни Куманченко, Поліни Нятко, Юрія Шумського.

Сьогодні у створенні радіодрами беруть участь сучасні відомі зірки та актори: Ада Роговцева, Володимир Зозуля, Леся Липчук, Лесь і Назар Задніпровські, Наталія Сумська, Олексій Богданович, Римма Зюбіна та інші.

Завідувачка театральної редакції UA: Радіо Культура Світлана ГУДЗЬ-ВОЙТЕНКО запрошує в «Арт-салон» акторів та творців вистав.

Восени 2012 р. було відновлено радіопроект «Театр перед мікрофоном ХХІ століття», який у новій сітці мовлення отримав назву «Вистава без антракту». Це своєрідне демонстрування театральної вистави в аудіоформаті. Наша команда записує вистави на сценах найкращих українських театрів, а згодом, після копіткої адаптації, запис виходить як радіоверсія спектаклю. Нині повноформатні версії вистав театрів лунають щосуботи о 21.00 у межах програми «Вистава без антракту».

У програмі «Вистава без антракту» Світлана Гудзь-Войтенко представляє радіослухачам найкращі записи театральних постановок: «Нині готуємо радіоверсію суперпопулярної вистави київського театру «Золоті ворота» «Сталкери» в постановці Стаса Жиркова за п’єсою Павла Ар’є «На початку і наприкінці часів». Жанр визначено як «специфічна комедія». Чудернацька Баба Пріся у віртуозному виконанні артистки Ірми Вітовської з радіоефіру промовлятиме до багатотисячної авдиторії слухачів про життя української родини, що опинилася в забутому селі Чорнобильської «зони».

Цього року перемогу в конкурсі «Радіодрама UA/UK» здобула радіоп’єса «Голос» Ірини Борисюк. Головні ролі зіграли акторка і ведуча «По обіді шоу» на Суспільному Римма Зюбіна та лідер гурту «Кому вниз» Андрій Середа. Нещодавно відбулася прем’єра нової вистави «Сьома хвилина» за п’єсою Яни Коструліної, що здобула спеціальну відзнаку Українського радіо на конкурсі «Радіодрама UA/UK». Також команда UA: Радіо Культура готується до постановки радіодрами «Палата №7» Дмитра Тернового, що посіла ІІІ місце на згаданому конкурсі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати