Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День кандзі

11 грудня, 12:07

У Японії традиційно люблять гру слів та чисел «гороавасе». Так числа 12.12 можна прочитати як «один хороший письмовий знак». Тому щороку 12 грудня спеціальним голосуванням обирається «кандзі року», тобто ієрогліф року. У Японії послуговуються трьома способами письма: слоговими азбуками хірагана та катагана і ієрогліфічним письмом кандзі. Кандзі є найдавнішим способом запису японської мови і має китайське походження. Буквально ця назва переводиться як «літери династії Хань». Вважається що перші китайські тексти було завезено у країну буддійськими монахами у 5 столітті нашої ери. І оскільки японська мова тоді не мала писемності, китайські ієрогліфи поступово стали використовуватися для записів.

Сучасні кандзі дуже відмінні від китайських, інакше пишуться і подекуди мають геть інше значення. Кількість кандзі сягає десятків тисяч і усі одразу , певно, не знає ніхто. Найскладніший тест на знання цих ієрогліфів налічує близько 6 тисяч, а для розуміння більшості текстів достатньо знати 3 тисячі.Тож 12 грудня японцям точно є з чого вибрати Кандзі року.

Як правило на народне голосування виносяться ієрогліфи, які символізують якусь важливу подію року, що закінчується. І це не обов’язково має бути щось хороше. Так, наприклад, кандзі 1995 року став «сін» — землетрус, задля вшанування усіх постраждалих від землетрусу у Кобі 17 січня 1995 рокуКандзі 2020 року спадає на думку одразу, але цікаво що ж оберуть японці. А вони вміють здивувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати