Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Повернення до Криму

На українському ТБ покажуть перший кримськотатарський повнометражний фільм
13 травня, 12:30
ФОТО НАДАНО ПРОГРАМОЮ «АРГУМЕНТ-КІНО»

Вночі з 15 на 16 травня о 23.20 у програмі «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» дивіться фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва «Хайтарма» (2013), перша ігрова повнометражна кримськотатарська стрічка; також — розмова з автором картини. А ще у програмі — кінотеатральні прем’єри, фестивальні новини й кінокалендар тижня.

«Хайтарма» — перша ігрова повнометражна кримськотатарська стрічка, яку створив 2013 року режисер Ахтем Сеітаблаєв. Сюжет фільму розгортається навколо трагічної дати в історії кримськотатарського народу — 18 травня 1944 року. Це день сталінської депортації кримських татар за межі їхньої історичної батьківщини, власне, поза межі Криму. Переважно до Узбекистану, а також до Казахстану й Таджикистану було вивезено у товарних вагонах близько 200 тисяч цивільних людей. Протягом 1944—1945 років, виснажені трьома роками окупації та звинувачені у співпраці з нацистами, померло від важкого життя на чужині чи не понад треть депортованих.

Власне, сама назва фільму «Хайтарма» в перекладі з кримськотатарської означає — «повернення». У центрі сюжету — пілот, двічі герой Радянського Союзу Амет-Хан Султан. У травні 1944 року після звільнення Севастополя він їде у відпустку до рідної Алупки. І от того самого 18 травня о четвертій ранку на його очах розпочинається депортація кримськотатарського народу, його рідних та близьких...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати