Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Віктор ПЕТРЕНКО: «Існуючих законів досить, аби гроші використовувалися на благо»

«Ялтинська конференція» і коментарі до неї
07 серпня, 00:00
У двадцятих числах липня в Ялті проходила Перша всеукраїнська нарада керівників теле- й радіоорганізацій. Попри те, що деякі представники провідних телеканалів її проігнорували, нарада виявилася вельми представницькою за кількістю та якістю осіб, котрі реально визначають теле- й радіополітику в Україні.

Уперше заявили свої позиції новообрані члени комітету ВР з питань свободи слова та ЗМІ, й це не лишилося непоміченим. Багато тверджень, озвучених на нараді й поширених інформагентствами, вимагали коментарів фахівців. Наш кореспондент зв’язався з Віктором Петренком, головою Нацради з питань телебачення й радіомовлення.

— На нараді в Ялті новий голова комітету ВР з питань свободи слова та ЗМІ Іван Чиж заявив про наміри «розібратися» з телекомпаніями, які мають у статутному фонді іноземний капітал. Ви не могли б це прокоментувати?

— З виступів Івана Чижа і з розмов у перерві я виніс надію, що новий склад комітету ВР налаштований на конструктивну роботу з Нацрадою. Цього, на жаль, у попередній ВР не було, і з трьох років існування Нацради два роки у нас пішло на війну. Я розумію стурбованість тим, що іноземний капітал виявляє зацікавленість у нашому телепросторі, й усі хотіли б, аби присутність цього капіталу була законною й не шкодила Україні. За моїм глибоким переконанням, ми повинні збільшувати залучення іноземних інвестицій, але тримати їх у рамках добре прописаних законів. Я думаю, вдасться пояснити і йому, і новим членам комітету ВР, що вже чинних законів досить для того, аби ці гроші використовувалися на благо. Приклад — ТРК ICTV, одна з найспокійніших телекомпаній. Так, у неї в статутному фонді 50% іноземних інвестицій, але її створено до ухвалення закону про 30-відсоткову норму, а закон зворотної дії, за міжнародними правилами, не має. У нас із ICTV немає жодних проблем: у неї найбільший обсяг українського мовлення, своєї продукції тощо. Потрібно розібратися конкретно з тими, хто порушує закони, заважає Україні, а не відмовлятися від інвестицій.

— Президент концерну РРТ (радіозв’язку, радіомовлення й телебачення) Валерій Юрченко оголосив, що РРТ починає створення двох нових загальнонаціональних телеканалів...

— Насправді, в Юрченка немає потужностей і грошей, для створення двох каналів. Ні сьогодні, ні через рік. Є ідеї деяких телекомпаній про створення цих каналів: один поступово доростити з регіонального, а другий спробувати створити заново. Це реально. В СТБ є ліцензія на мовлення через супутник, і це відразу робить її потенційно загальнонаціональним каналом. Знайде гроші — нехай ставить свої передавачі в областях і передає.

— За повідомленням Інтерфакс-України, Валерій Юрченко заявив, що «влітку почнеться трансляція програм УТ-1 на північну Америку, через новостворений супутниковий канал»...

— Не думаю. Авжеж, це не складно, в РРТ є супутниковий передавач. Ну то й що? Чи потрібне УТ-1 кому-небудь в Америці в такому вигляді, якщо там половина американських фільмів?

— Секретар комітету ВР Віталій Шевченко сказав у Ялті про необхідність запровадження абонентної плати за користування телевізором... Скільки доведеться платити й коли?

— Йдеться про майбутнє громадське телебачення, яке мають створити відповідно до ухваленого рік тому закону. Але це проблема майбутнього, і запровадження абонентної плати найближчими роками не буде...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати