Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Якість як чинник солідарності

Журналісти телеканалів – про важливість висвітлення і вручення «Днем» Премії імені Джеймса Мейса
25 листопада, 14:41
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Вчора у редакції «Дня» зібрались провідні українські публіцисти  – лауреати Премії і члени Громадської ради Премії імені Джеймса Мейса. Як ми вже писали, цьогорічним лауреатом став відомий історик культури, кінокритик Сергій Тримбач. Приємно, що належну увагу церемонії вручення Премії ім. Джеймса Мейса приділили й колеги з телебачення – конференц-зал «Дня» ледь вмістив усі камери та мікрофони. На урочисту церемонію, зокрема, завітали кореспонденти телеканалів ZIK, «Еспресо», «5 каналу» та каналу «Культура». Дякуємо за солідарність, колеги!

Про те, чому ЗМІ повинні звертати свою увагу на події такого рівня – читайте в коментарях журналістів.

«ПРЕМІЯ ІМ. ДЖЕЙМСА МЕЙСА СВІДЧИТЬ ПРО ТЕ, ЩО ПУБЛІЦИСТИКА В УКРАЇНІ Є»

«Голодомор – дуже важлива сторінка нашої історії, – розповідає журналіст телеканалу ZIK Анастасія ГУСАРЄВА. – Попри те, що чимало країн ще не визнали Голодомор геноцидом, нині ця тема все частіше піднімається на міжнародній арені. Переконана, що ми не маємо права забувати про Голодомор й повинні говорити про цей трагічний етап історії не лише у меморіальні дні – без цього ми не зможемо зрозуміти, куди нам рухатись далі. Премія імені Джеймса Мейса вручається за публіцистику. Відверто кажучи, мені здається, що публіцистика в Україні розвинута недостатньо, особливо якщо порівнювати з європейськими країнами. І проблема не в тому, що нам бракує вітчизняних публіцистів – радше в Україні відсутній сприятливий клімат для розвитку публіцистики як жанру. Саме тому так важливо відзначати, нагороджувати тих публіцистів, які заслуговують на це, що й робить газета «День». Премія імені Джеймса Мейса свідчить про те, що попри все публіцистика в Україні є й розвивається. Зізнаюсь, я не дуже глибоко знайома з творчим доробком Сергія Тримбача – сподіваюсь, завдяки «Дню» дізнаюсь про нього більше й в майбутньому слідкуватиму за новими публікаціями».

«ТАКІ ПРОЕКТИ МАЮТЬ ВЕЛИКЕ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ КУЛЬТУРНОГО РІВНЯ СУСПІЛЬСТВА»

«Прекрасно, що цього року журі вирішило зосередити свою увагу саме на культурній тематиці, – розповідає автор і ведуча рубрики «Культура» телеканалу «Еспресо» Олена МІЩЕНКО. – На жаль, в час війни, в часи, коли ми маємо підіймати свою країну по всіх фронтах, ЗМІ не віддає цьому напрямку належного місця. Переважно журналісти концентруються на сьогоднішніх подіях і проблемах, й дуже мало хто здатен мислити глобально. Вочевидь, події на кшталт вручення Премії імені Джеймса Мейса покликані привертати увагу до культурної тематики. Чудово, що завдяки цій нагороді люди також замислюються над історією Голодомору, з якою працював Джеймс Мейс. Якщо ми, журналісти звертатимемо більше уваги на ту якісну роботу, яка була здійснена вченими й дослідниками, про неї дізнаватиметься й наша аудиторія. Сьогодні ми мали змогу переконатися, що Премія імені Джеймса Мейса спрямована на підняття глибоких культурних пластів. Такі проекти мають велике значення для культурного рівня нашого суспільства загалом».

«ВАЖЛИВО НАГОРОДЖУВАТИ ЗА ІНТЕЛЕКТ»

«Дуже важливо нагороджувати за інтелект! – вважає кореспондент «5 каналу» Ірина МЕЛЕХІНА. – З цього погляду Премія імені Джеймса Мейса відрізняється від всіх інших. Це справжня нагорода – вона вручається не за гроші, а по совісті. Сьогоднішній захід спонукає нас задуматись, хто такий Джеймс Мейс, спонукає заглибитись в історію. На жаль, в Україні якісна публіцистика не має великої аудиторії. Саме тому Премія імені Джеймса Мейса така важлива – вона звертає увагу читачів на цей жанр. Думаю, багато хто міг би повернутися до нього. Пригадую, в часи, коли я навчалася, публіцистика була більш розвинута і більш популярна. Крім того, Премія імені Джеймса Мейса апелює до історії Голодомору. Це – тема, з якою наше суспільство продовжує працювати. Свого часу ми писали роботи про Голодомор в Малій академії наук. Думаю, кожен українець повинен сам прийти до глибоко осмислення цього питання».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати