Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Київськ у кампанію в Лізі чемпіонів завершено

«Хитроногі» баварці вбили «Динамо» з кривої рушниці
23 квітня, 00:00

Так, «Динамо» поступилося — 0:1, і в фіналі Ліги чемпіонів виступатиме «Баварія». Але ця поразка з тих, за які червоніти не доводиться. Результат міг бути яким завгодно — 0:1, 1:0, 3:3, 2:4 або 4:2, але ясно одне — в півфіналі Ліги чемпіонів динамівці перебувають не в чужій компанії. На полі в Мюнхені вони відчували себе так же впевнено, як у Мадриді, Лондоні, Лансі, Афінах. Можна нарікати на велику кількість нереалізованих моментів. І дійсно Валентин Белькевич, Олександр Хацкевич, Сергій Ребров і Андрій Шевченко мали найреальніші шанси відзначитися. Але, що зробиш, якщо Олівер Кан творив у воротах чудеса. Та й у полі «хитроногі» футболісти «Баварії» (згідно з неологізмом коментатора НТВ Василя Уткіна) були багато кращими.

Можна підвести попередні підсумки кампанії киян у Лізі чемпіонів. Враховуючи попередні матчі, динамівці зіграли 14 ігор, перемогли в семи з них, поступившись лише в трьох. Двоє киян увійшли до символічної збірної Ліги чемпіонів перед півфінальними матчами — це Олег Лужний і Андрій Шевченко. Андрій разом з Дуайтом Йорком до того ж лідирує в спорі бомбардирів з 8 м'ячами.

«Ми не робимо трагедії з поразки, — сказав Валерій Лобановський після матчу. — Будемо починати все спочатку». Що ж, йому не звикати. Головне, щоб збереглася команда. Втрата одного гравця (навіть такого видатного, як Андрій Шевченко, у разі його переходу, наприклад, до «Мілана») навряд чи занадто серйозно ослабить потенціал «Динамо». Але не хотілося б, щоб команда розпродувалася на корню. Проте хто ж різатиме курку, яка несе золоті яйця?

Уміння ж Лобановського знаходити гідну заміну тим, хто здається незамінним, загальновідомо. І це служить додатковим стимулом честолюбним дублерам. Іноді гравець кілька років може чекати на свою годину, але вона обов'язково настане. Останній приклад цього — Олександр Белькевич. Саме тому ми маємо право і наступного сезону чекати від «Динамо» нових успіхів. Бо тільки стабільність — ознака справжнього класу. Петро МАРУСЕНКО, «День»

ГОЛ БАСЛЕРА Й ТРАКТОР НЕ ВИТЯГ БИ

Андрій БІБА, президент дитячого турніру «Шкіряний м'яч»:

— Так сталося, що я за матчем спостерігав під час відрядження до Молдови, тому висловлюю думку й моїх колег-сусідів, з якими сиділи біля телевізора й уболівали за киян. Не хочу обсмоктувати невикористані нашими хлопцями моменти, я скажу одне: Європа цього вечора побачила, як, втім, і в матчі «Ювентус» — «Манчестер Юнайтед», футбол з великої літери. Не було бездумності, суєти й глухого захисту, спрямованого тільки на руйнування. Акцент було зроблено виключно на творення. Відверто кажучи, я давно не бачив таких красивих і змістовних зустрічей. У середині поля м'яч майже не затримувався, гравці проходили її без заминки й блискавично, а нападаючі майже в кожній атаці могли максимально використати свою швидкість. Та й удари з далекої й середньої дистанції не давали можливості нудьгувати воротарям. Те, що гол був лише один — витрати виробництва. По-моєму, в Києві м'ячів у воротах опинилося предосить. Перемогли хазяї, та динамівці ще раз довели, що їхня поява минулого сезону серед елітних команд Ліги чемпіонів не була випадковістю.

Леонід ШМУЦ, воротар збірної СРСР 70-х:

— Як на мене, головна причина успіху «Баварії» криється в голкіперові Олівері Кані. Адже подивіться, як зав'язалася інтрига: за тиждень до матчу прийшли повідомлення, що він захворів і, можливо, не вийде на поле в зустрічі з «Динамо». Він же в повному здоров'ї зайняв своє місце у воротах і видав таку гру! Адже варто йому було пропустити гол на перших хвилинах (за що його б ніхто не звинувачував), і події розвивалися б зовсім в іншому руслі. А він переміг у цій дуелі й піймав свій кураж, вселивши впевненість у своїх товаришів.

Проте обидва мої колеги по амплуа були цього вечора в ударі. І Олександр Шовковський ні разу не схибив, а в пропущеному м'ячі він абсолютно не винний. Гол вийшов нелогічним, несподіваним, і до того ж, як кажуть воротарі, його б не витяг і трактор. Хороший був у захисті в господарів і чистильник Лотар Маттеус, чий досвід і уміння читати заздалегідь ходи суперника не раз виручали «Баварію».

Іван ЯРЕМЧУК, футболіст київського «Динамо» середини 80-х:

— Наші мали велику перевагу. Як і в першому матчі. Впевнено зіграв цього разу Шовковський. Взагалі кияни постали солідною командою. Вони не кинулися стрімголов на штурм воріт суперника, а методично обстрілювали ворота Кана з різних позицій. На жаль для нас, це був його день. Декілька разів воротар «Баварії» ловив просто «мертві» м'ячі. Наші ж після невдалого стартового штурму трохи розгубилися й віддали на якийсь час перевагу господарям. Для вирішального гола «Баварії» цього часу вистачило. Вважаю, результат матчу абсолютно не за грою.

Валентин ЛУЦЕНКО (тренер юнацької збірної України):

— Думаю, головна проблема киян — у низькій реалізації гольових моментів. Назагал гра була рівною. Візуально здалося, що «Динамо» мало перевагу в тактико- технічних діях: підопічні Валерія Лобановського завдали більше ударів, володіли ініціативою, гостро атакували. Німці зіграли чiтко в обороні, особливо успішно діяв Лотар Маттеус — мало хто в 38 років може виступати на такому високому рівні. Хотів би видiлити Маріо Баслера — він виконав величезний обсяг роботи, а його техніка (пригадаємо, як він обіграв майже всю українську лінію захисту й забив фантастичний гол) близька до ідеалу. Олександр ГОНЧАРУК, Кирило СТАДНИЧЕНКО, «День», Андрій БІЛЕЙЧУК

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати