Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нова стара інтеграція

Сьогодні буде підписано документи з ЄЕП
19 вересня, 00:00

Учора в Ялті розпочався дводенний саміт СНД. Проте більший інтерес викликає саме сьогоднішньої день, коли має відбутися підписання документів зі створення Єдиного економічного простору. Увійдуть до нього чотири держави — Україна, Росія, Казахстан і Білорусь.

Якщо вірити обнародуваним напередодні проектам домовленостей, то підпишуть їх у тому ж вигляді, в якому їх було схвалено ще 15 серпня Групою високого рівня (уповноваженими представниками урядів від кожної країни). До речі, вчора нічого не повідомлялося про долю застережень, із якими виступив уряд України. У них, зокрема, говорилося про співпрацю в рамках ЄЕП тільки в тих частинах, які не суперечать національним інтересам України. Щоправда, прем’єр-міністр Віктор Янукович після зустрічі зі своїм російським колегою запевнив, що Москва підтримує позицію офіційного Києва, згідно з якою створення ЄЕП не повинне суперечити її європейським і євроатлантичним спрямуванням. За словами прем’єра, співрозмовники дійшли висновку, що створення ЄЕП «ніяк не вплине на просування України до європейських і євроатлантичних структур». Потрібно відмітити, що в цьому з главою уряду могло б посперечатися немало західних дипломатів і політиків. Однак заслуговує уваги вже той факт, що українська сторона на переговорах із російськими представниками підняла питання про відповідність свого європейського курсу «єепівській» інтеграції. Віктор Янукович також заявив про необхідність створення зони вільної торгівлі на всьому просторі СНД.

Крім прем’єр-міністрів, учора також зустрічалися глави зовнішньополітичних відомств країн СНД. Зокрема було прийнято рішення про призначення головою Ради міністрів закордонних справ СНД українського керівника МЗС Костянтина Грищенка. Після зустрічі з колегами він заявив, що прагнутиме до поліпшення економічного розвитку держав-учасниць. «У цьому контексті формування і забезпечення ефективного функціонування зони вільної торгівлі буде для мене пріоритетом», — сказав він. Прем’єр-міністр Віктор Янукович також підкреслив, що зона вільної торгівлі має охоплювати всі 12 країн СНД. Схожу думку висловив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який переконаний, що «створення ЄЕП не є альтернативою СНД і не направлене на руйнування тієї Співдружності, яка зараз існує».

Тут, до речі, варто нагадати, що угоду про вільну торгівлю на територiї СНД 1994 року так і не було ратифіковано Держдумою Росiї.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати