Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Робота для пробудження від летаргічного сну»

Геннадій Бурбуліс, перший і єдиний держсекретар РФ і підписант Біловезьких угод, відвідав редакцію газети «День»
07 жовтня, 18:01

Розпад СРСР виявився радіоактивним, привид минулого продовжує отруювати сучасне життя нових держав. Так вважає Геннадій Бурбуліс, один із найвідоміших демократів першої хвилі, найближчий соратник Єльцина, ініціатор і підписант Біловезьких угод. Більше того, Росії притаманний хворобливий імперський синдром, незважаючи на загальну деградацію рівня життя, - про це він сміливо заявляв в ексклюзивному інтерв'ю «Дню» у Варшаві до 25-ї річниці «ГКЧП» (вип. №147, 18.08.2016 р і №146, 17.08.2016 р).

Цього тижня Геннадій Бурбуліс із візитом приїхав в Україну. Прочитав лекцію в КНУ імені Тараса Шевченка на філософському факультеті і в Українському Католицькому університеті у Львові. Крім того, Бурбуліс за власною ініціативою відвідав редакцію газети «День» - подякувати за подаровану у Варшаві книгу «Україна Incognita» (вип. №147, 18.08.2016 р і №146, 17.08.2016 р) та познайомитися з головним редактором Ларисою Івшиною. Гість привіз у подарунок зібрання творів Сенеки і Марка Аврелія «Наодинці з собою». Цей книжковий «діалог» підтримала Лариса Івшина, вручивши Геннадію Бурбулісу «Україна Incognita. Топ-25» російською мовою. Він зізнався, що тримає першу подаровану «Днем» книгу в узголів’ї і з таким же інтересом буде читати нову. «Ще в книзі «Дві Русі» ми піднімали питання: як ми можемо допомогти Росії, - розповіла Лариса Івшина. - І наш рецепт - Україна історично є «Британією слов'янського світу», а справжню федерацію за прикладом США слід запропонувати саме Росії. Можливо, це був би більш логічний шлях, ніж робити авторитарну державу, а з удмуртів і башкирів - Святу Русь. Пам'ятаю, як сказала про це Лілії Шевцовій (російський політолог, експерт і автор «Дня». - Ред.), а вона мені відповіла: «Про це в Москві ти можеш поговорити тільки зі мною...».

Лариса Івшина підвела Геннадія Бурбуліса до історичної світлини у кабінеті. На ній зображений Борис Єльцин біля Верховної Ради під час візиту до Києва. А трохи віддалік - Лариса Івшина. «Краща роль другого плану під назвою «Я - скепсис» - у мене», - посміхається головний редактор. Бурбуліс з інтересом і запитанням в очах подивився на неї. «Можу пояснити – річ у тім, що тоді наші націонал-демократи дуже захоплено зустрічали Єльцина, пам'ятаю, навіть покійний Чорновіл радісно йшов до трибуни, вітаючи його як лідера демократичних сил. У мене щодо цього була інша точка зору. Я вважала, тільки-но Росія впорається зі своїми внутрішніми проблемами - вона знову візьметься за Україну». «Ось, це ви напророкували», - похитав головою Бурбуліс...

Він був приємно вражений масштабом проектів «Дня», назвавши їх «процесом пробудження від летаргічного сну». Представляємо витяги з розмови Геннадія Бурбуліса і Лариси Івшиної про історичні можливості і сучасні тенденції.

ЛАРИСА ІВШИНА І ГЕННАДІЙ БУРБУЛІС. «НА ФОТО КРАЩА РОЛЬ ДРУГОГО ПЛАНУ «Я - СКЕПСИС» - У МЕНЕ», - ПОСМІХАЄТЬСЯ ГОЛОВНИЙ РЕДАКТОР. - ВИ БУЛИ З БОКУ ГОСТЕЙ (НА ФОТО - БОРИС ЄЛЬЦИН ПРИЇХАВ ДО КИЄВА. - РЕД.), А Я ТУТ - ПАРЛАМЕНТСЬКИЙ КОРЕСПОНДЕНТ. ПОДИВІТЬСЯ НА МІЙ ВИРАЗ ОБЛИЧЧЯ, Я НЕ ПОДІЛЯЛА ЗАГАЛЬНОГО ЗАХОПЛЕННЯ, РОЗУМІЮЧИ, ТІЛЬКИ-НО РОСІЯ ВПОРАТИСЯ ЗІ СВОЇМИ ПРОБЛЕМАМИ - ВОНА ЗНОВУ ВІЗЬМЕТЬСЯ ЗА УКРАЇНУ»

«ПРОБЛЕМА В ТОМУ, ЩО РОСІЯ МИСЛЯЧА НЕ ЗНАЄ УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРІЇ»

Геннадій БУРБУЛІС: - Як я зрозумів з матеріалів газети і бібліотеки, ви ведете постійну лінію, що на болісні питання теперішнього моменту переконливі відповіді можна знайти тільки в діалозі інтелектуалів, професіоналів і людей, здатних історію сприймати не як низку фактів і вибірково використовуваних документів, а як історію ідей, людей і подій. І це часом абсолютно різні історії - останню треба «вишукувати».

Лариса ІВШИНА: - Дійсно, це так. І свого часу у нас були спроби встановлення діалогу з Росією. Наприклад, 12 років тому у мене була перша чат-конференція на Иносми.ру. Запитань було стільки, що я відповідала на них тиждень. Також робили обмін шпальтами з «Российской газетой». Але що вийшло - наша стаття «Яку Росію я люблю» відрізнялася радикально іншим уявленням. Ми написали, що любимо Росію Герцена, Чаадаєва і Сахарова («Пам'ятна записка» Андрія Сахарова була видана в рамках «Підривної літератури». - Ред.), а вони - що люблять Україну за борщ, сало і красивих дівчат. А проблема в тому, що навіть Росія мисляча не знає української історії. Адже вона є не тільки в тій частині, де ми співіснували в рамках єдиних проектів. Це моє запитання, адресоване російським інтелектуальним верхам, виявилося дратівливим на форумі Ходорковського і Луценка в Києві. Вони намагалися звести все до якогось «вічного комплексу» українців. Значну частину історії нам зараз важливо розуміти і обговорювати.

Тому не можна сказати, що ми зі свого боку, починаючи ще з першої редакції книги «Дві Русі», не здійснювали спроб конструктивного діалогу. Але зараз важко уявити, коли до нього можна повернутися - адже до війни була одна «температура», а зараз - абсолютно інша. Не знаю, коли буде можливим діалог, після стількох загиблих українців і пролитої крові на фронті.

Ще одна спроба - Віктор Мироненко. Я якийсь сентимент живила до Михайла Сергійовича Горбачова. І коли вийшли його мемуари, він направив мені листа з проханням висловити свою думку щодо його книги. Я її прочитала і написала великого листа. Але, думаю, те, що я в ньому ціную, як і в Анні Політковській-Мазепі - українське коріння - він якраз цього соромився або йому було незручно визнавати це. Хоча українців було легко відрізнити на політичному ландшафті навіть того часу - великою мірою вони були носіями свободи.

Геннадій БУРБУЛІС: - Михайло Сергійович і Раїса Максимівна Горбачови були цікавими людьми. До Єльцина і до мене вони ставилися дуже ревниво, роздратовано і упереджено-вимогливо. Але одного разу Раїса Максимівна розповідала, як вони щовечора, коли Горбачов приїжджав на дачу, виходили на алею, і це було єдине місце, де могли обговорити не тільки підсумки дня, а й прийняття рішень на кілька років уперед. Ми всі знали, що в цьому історичному дуеті у Раїси Максимівни була провідна роль, вона була добре освічена, мала більш відкритий розум і свідомість, з очима, зацікавленими бачити реальність. Упевнений, що Михайло Горбачов - видатний історичний діяч, публічно, легально запустив процес самозміни імперії, але трагічно помиляється щодо кінцевих цілей перебудови і методів, способів її досягнення.

Лариса ІВШИНА: - Але це був камінчик, який зрушив лавину. Важко уявити різноманіття чинників, які почали діяти, як тільки він пропустив, ситуацією опанувати було вже не можна.

«ІНСТРУМЕНТОМ ЗБЕРЕЖЕННЯ ВЛАДИ В РОСІЇ СТАЛА ЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ»

Лариса ІВШИНА: Як свідок історичного процесу «осьового» часу, скажіть, чи мали політики план реформації - наприклад, Горбачов хотів конфедерацію, але розумів яку? Хотів Єльцин тільки влади чи реформувати Росію в модерну? А як можна було це зробити, якщо розвивався міф про унітарність - штучно приживлений?

Геннадій БУРБУЛІС: - У Раді федерації я довгий час очолював комісію, завданням якої було допомогти її членам, умовно - сенаторам, усвідомити свою конституційну роль, права, обов'язки і відповідальність. Сформулювати повноваження цього органу влади, почавши з того, що в Раді федерації треба добре розуміти і захищати інтереси своїх регіонів. Починали з елементарного - проводили лікнепи шляхом читання постатейно Конституції.

Лариса ІВШИНА: - Нам би це теж не завадило й зараз. Як ви вважаєте, сьогодні в Росії готові до розуміння інструментів і можливостей федерації?

Геннадій БУРБУЛІС: - На жаль, в цьому жодної потреби у сьогоднішньої влади немає. Інструментом збереження влади в Росії стала централізація.

Лариса ІВШИНА: - Конгломерат, що прикинувся єдиною країною. Складно уявити, як можна, крім ФСБ, адміністративних ресурсів, пронизаних корупцією, взагалі його утримати, а тим більше - культурно переварити. Для цього потрібна велика робота.

«ІМПЕРІАЛІЗМ - РОДОВА ТРАВМА, ВИТОКИ ЯКОЇ В БІЛЬШОВИЗМІ»

Лариса ІВШИНА: - Чим збираються правителі країни, які розбудили «народного лева», особливий звіриний інстинкт, годувати його? Зараз вони живлять одним продуктом - антиамериканізмом як істерією і війною з Україною. Адже вони розпалили війну не тільки для того, щоб зробити боляче нам, але і щоб нагодувати цього «народного звіра». Як підтримувати його «раціон» або приборкати?

Геннадій БУРБУЛІС: - Це родова травма, витоки якої у більшовизмі. Вона яскраво проявилася після нашої «спалаху» першої каденції Єльцина - демократичних реформ, фундаментальним результатом яких стала Конституція 1993 року.

Лариса ІВШИНА: - Чому Єльцин злякався передати владу комусь іншому, не Путіну? Чи для нього було важливим, щоб це був виходець із силових структур?

Геннадій БУРБУЛІС: - Ні, він не вибирав. Він уже був у такому стані, коли вибирали за нього. Вважаю, що у нас був історичний шанс, пов'язаний з Віктором Степановичем Черномирдіним. Компанія 1996 року розгорталася в ситуації загрозливій, коли розігріли надуману небезпеку реваншу комуністів.

Лариса ІВШИНА: - Наші потім повторили це в 1999 році, загнали себе в ту ж пастку.

Геннадій БУРБУЛІС: - Я був рішуче проти того, щоб Єльцина висувати на другий термін. Переконував як міг, максимально наполегливо. А мені говорили - а хто інший, загроза є, накачаємо Єльцина популістським «наркотиком», а потім всі інфаркти допоможемо залікувати, головне - утримати президентське крісло. Я пропонував консенсус - перехідним президентом, на чотири роки, зробити Черномирдіна. Логіка вся зрозуміла: є спадкоємність по суті, є суттєва відмінність від Бориса Миколайовича з точки зору керівника і є тонке розуміння неминучості економіки за іншими принципами.

Лариса ІВШИНА: - Так, він був повністю до цього готовий. У нас розгорнулася схожа ситуація, коли гроші і оточення третього президента завели в тупикову ситуацію - тепер з кривавими наслідками. Буквально на очах розвивається її найгірший сценарій.

«ВИКОНУВАТИ СВІЙ ОБОВ’ЯЗОК»

Геннадій БУРБУЛІС: - І у вас, як і в мене, є персональна роль і завдання – за Кантом це звучить «у чому твій борг?». Як сприяти тому, щоб, умовно, через п'ять років з'явилася перспектива нормального життя? Як Україні вибратися з цієї криниці, де та точка опори?

Лариса ІВШИНА: - Україна в скрутному становищі. З нами воює квазімілітарна Росія, світова картина одна, а за фактом інша - ми одні проти потужних ресурсів, а ще й те, що поки наші політики перебувають зовсім в іншому «вимірі». Повний перезапуск - мій «рецепт». «День» я іноді називаю «газетою для країни, якої ще немає» або «20 років альтернативної якості». На кожному етапі я реагувала своїми варіантами, хоча вони йшли врозріз з інтересами політиків. Не можна розрахувати, коли відбудуться зміни - може, за накопиченням швидше, а може, повільніше, але більш осмислено.

«РУСЬКИЙ МИР» - ЦЕ МИ, А ВИ – «РУССКАЯ ВІЙНА»

Геннадій БУРБУЛІС: - Ми ж знаємо з вами цю класичну, але особливо властиву ХХІ ст. формулу - чудес не буває, потрібна плідна тривала робота з якимось базовим соціальним простором. Це перш за все те, чим я називаю університетські спільноти.

Лариса ІВШИНА: - У мене є альбом «Мої університети», бо я всі ці роки, коли виходили книги, не розраховувала на підтримку колег з медіасередовища, а їздила в університети.

Геннадій БУРБУЛІС: - Правильно. Я називаю цю стратегію «глобальний діалог університетів».

Лариса ІВШИНА: - А в нас - «Острозький клуб інтелектуального спілкування». Сьогодні, до речі, була на вшануванні Острозької академії, яка відзначила 440-річчя. Співчуваю пристойним, розумним людям у Росії, які залишилися один на один з величезною машиною, що робить неможливими навіть розмови зі співвітчизниками. Ви швидше знайдете взаєморозуміння з людьми з Острога, ніж у вас на Батьківщині.

Геннадій БУРБУЛІС: - До речі, я ж сім років представляв у Раді федерації Великий Новгород. Сама можливість представляти новгородську історію і культуру в новій історичній перспективі загострювала образливе почуття, коли Москва припиняла всі прогресивні, самобутні, напрацьовані століттями можливості для нормального життя, розуміючи, що це загроза всій концепції унітарності. Знаєте цю поширену формулу - «Петро I прорубав вікно в Європу»? Пам'ятаю, як Кирило (Гундяєв. - Ред.), в той час ще помічник патріарха Алексія, на одному із заходів заявив: «Яке вікно? У нас Новгород завжди був «розкритими дверима», «стовповою дорогою» Європи».

Лариса ІВШИНА: - Новгород - це справжній європейський «анклав»! Минулого року ми випустили книжку «Повернення в Царгород», де на форзаці зібрали чотири Софії: Константинопольську, Новгородську, Полоцьку і Київську, і збудували в ряд, який раніше до нас не існував.

Геннадій БУРБУЛІС: - Прекрасно, ви ментально відновили цей ряд.

Лариса ІВШИНА: - Але перш за все потрібно бути в Батурині. Перший раз Петро побачив Європу в замках західної України, коли подорожував із Мазепою. Потім вже в люті знищив усе, що несло ім'я гетьмана, і повністю вирізав Батурин - місто Магдебурзького права і численних розвинених ремесел, одних тільки кахлів глини було більше сотні. Коли приїжджали експозиції зі шведських музеїв, ми були вражені мундирами Пилипа Орлика і шляхти, листами французькою, чудовим почерком. Було повністю знищено уявлення і випалено пам'ять про еліту того часу. Тому  «руський мир» - це ми, а ви - «русская війна». Той же Новгород цивілізаційно виростав із Києва. Але ці «квіти свободи» не приростали з тієї причини, що й інші народи треба було підтягувати до цього високого рівня, направляти, давати розвиватися. Американці, наприклад, впоралися з цим завданням. Вони теж не відразу стали англосаксами, але розробили і вирівняли політико-правовий та культурний ландшафт. Добре, що є люди, у яких ця ідея в голові крутиться, можливо, до чогось приведе.

Геннадій БУРБУЛІС: - У вас вже сформувалося уявлення про соціальну адресу, кому сьогодні спрямовуєте смисли? Які в ній є тенденції?

Лариса ІВШИНА: - Так, звичайно. Аудиторія зараз омолоджується. Раніше відданий читач був у стані трансформації радянського світогляду в незалежний. А другий «урожай» читачів прийшов підготовлений - з упевненістю кажу, що ми виростили свого читача. Якщо у тієї ж «Газети Виборчої» читач уже був - свідомий поляк, громадянський активіст, то ми в 1996 році відразу починали з того, що хотіли стати «газетою громадянського суспільства», якого на той момент не було навіть у згадках. Але я хотіла створити точку опори для свідомих людей. Літня школа журналістики «Дня» за довгі роки свого існування пропустила через себе вже 600 осіб. Молоді люди проходять через складний відбір і потрапляють на стажування в газету, де отримують уявлення про якісно нові, інші підходи.

«НЕ ДОПУСКАТИ НАСИЛЬСТВА»

Лариса ІВШИНА: - Я пам'ятаю вас як людину виключно з «телевізора», газет. Вас позиціонували як «сірого кардинала», страшного інтригана в адміністрації Єльцина. Цікаво запитати - як ви жили з різними типажами? Політика - це ж «кислотна банка», як захистити себе, залишитися живим внутрішньо?

Геннадій БУРБУЛІС: - Треба  спочатку знати самого себе і усвідомлювати небезпеку «наркотику» влади, надзвичайних повноважень і ситуацій. Прикладів тих, хто пішов у нього на поводу, багато, наведу тільки один із них - події «ГКЧП». Ми переїхали в Білий дім, де одночасно була резиденція президента, уряду і Верховної ради. Проти путчистів утворюється живе кільце, кульмінаційний момент настав у вечір з 20-го на 21-ше - загроза штурму. Ми встановили радіо по периметру, і по ньому збирався виступити Руцькой із закликом до людей стояти на смерть.

Я поспішив не допустити цього і сказав по радіо наступне: «В жодному разі не ризикуйте своїм життям, бережіть один одного, будь-яким способом це робіть - це наше прохання з президентом. Ми всі разом наступаємо - і ідейно, й інформаційно». Таким чином, одна загроза, один колектив, але посили різні. Один - ми помремо, але не здамося, інший - збережіть свої життя.

Лариса ІВШИНА: - Так, не допустити смертей дуже важливо. Під час Революції Гідності ми підтримували таку ж лінію не випадково. Один із моїх Героїв, лідер Норильського повстання, Євген Степанович Грицяк весь час говорив, що людське життя - це найважливіше. А насильство - це капкан, і ми потрапили в розставлені пастки. Не випадково потім російські канали забезпечили цілодобову трансляцію того, щоб нагнітати істерію і, користуючись нею, відторгнути Крим.

Геннадій БУРБУЛІС: - Є така максима: ненасильство - позиція сильних. Я, з урахуванням того, що нам потрібно сьогодні, думаю на 20 років вперед такий варіант: консенсус через діалог - позиція мудрих. Дякую за вашу мудрість. Ви заряджені не тільки глибокою пам'яттю про долю своєї Батьківщини, а й великим розумінням того, що відбувається.

З редакції Бурбуліс виходив задуманий і сердечно подякував за зустріч. «Саме така енергія і захопленість потрібна для змін», - сказав він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати